Κόσμος

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο λιάζεται κυριολεκτικά.... και η χώρα του πνίγεται - Αρνήθηκε τη βοήθεια από την Αργεντινή

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνήτη στην πολιτεία που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από τις πλημμύρες, την Μπαΐα, ο οποίος αντέτεινε πως καλωσορίζει οποιαδήποτε βοήθεια από όπου κι αν έρθει, παροτρύνοντας τις ξένες κυβερνήσεις να επικοινωνήσουν απευθείας με τις πολιτειακές αρχές.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι αφότου βροχοπτώσεις-ρεκόρ άρχισαν να πλήττουν τον Νοέμβριο τη βορειοανατολική Βραζιλία, με φράγματα να καταρρέουν και ποταμούς να υπερχειλίζουν.

Ο Χούι Κόστα, ο κυβερνήτης της Μπαΐας, μιλά για τη «χειρότερη καταστροφή στην ιστορία» της πολιτείας του και δηλώνει πως πολλές περιοχές μοιάζουν λες και «βομβαρδίστηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πολύ ακριβή η βοήθεια»

Ο Μπολσονάρο στο μεταξύ επικρίνεται διότι συνεχίζει να παραθερίζει στις παραλίες της νότιας πολιτείας Σάντα Καταρίνα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρότεινε να στείλει δεκαμελή ομάδα για να βοηθήσει να στηθούν προσωρινά καταλύματα, να προσφέρει ψυχολογική καθώς και υλική υποστήριξη στους πλημμυροπαθείς.

Αλλά πρόσθεσε πως η προσφορά αυτή ήταν «πολύ ακριβή για τη Βραζιλία», χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί, ενώ τόνισε πως το βραζιλιάνικο κράτος προσφέρει ήδη υπηρεσίες που πρότεινε το Μπουένος Άιρες. Διευκρίνισε πως η κυβέρνησή του αντιθέτως αποδέχθηκε δωρεές από οργανισμό διεθνούς αρωγής της Ιαπωνίας και πρόσθεσε ότι μπορεί τελικά και να δεχτεί τη βοήθεια της Αργεντινής, αν κρίνει ότι χρειάζεται. «Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι ανοικτή στη βοήθεια και στις δωρεές από το εξωτερικό», έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρο έχει παγερές σχέσεις με την Αργεντινή αφότου πρόεδρος της τελευταίας εξελέγη ο κεντροαριστερός Αλμπέρτο Φερνάντες, το 2019. Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τον Φερνάντες «κόκκινο ληστοσυμμορίτη».

Ο κυβερνήτης Κόστα, που ανήκει στη βραζιλιάνικη κεντροαριστερά, αντέδρασε αμέσως, τονίζοντας επίσης μέσω Twitter πως η Μπαΐα θα δεχόταν με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια οποιασδήποτε χώρας. «Απευθύνομαι σε όλες τις χώρες του κόσμου: η Μπαΐα θα δεχθεί απευθείας κάθε είδους βοήθεια αυτή τη στιγμή, χωρίς να χρειαστεί να περάσετε από τους διπλωμάτες της Βραζιλίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις τοποθετήσεις του βραζιλιάνου προέδρου και του κυβερνήτη της Μπαΐας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ