Κόσμος

Αλβανία: Χάος επικρατεί μετά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών- Ανάμεσα τους και ο Πρωθυπουργός

Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ατόμων στην Αλβανία. Μεταξύ των χιλιάδων είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας.

Προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή και την ανάρτηση, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών, ξεκίνησαν οι εισαγγελικές Αρχές της Αλβανίας.

Μεταξύ των χιλιάδων είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που είδε τα στοιχεία τους.

Στα δεδομένα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται τα ονόματα των ατόμων, των εργοδοτών τους, ο μισθός τους και ο αριθμός του τηλεφώνου τους.

Από αλβανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται πως 700.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα αυτής της διαρροής, μεταξύ των οποίων τραπεζικοί υπάλληλοι, διευθυντές επιχειρήσεων, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού και δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούν πως στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν οι διακομιστές πολλών υπηρεσιών, όπως της εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος Ίλιρ Μέτα βρίσκονται επίσης μεταξύ τους, με τα δεδομένα τους να κυκλοφορούν σε WhatsApp και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ράμα, από πλευράς του, διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για «κυβερνοεπίθεση» και η διαρροή οργανώθηκε εκ των έσω, από άτομα που είχαν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που διαρρέουν μαζικά προσωπικά δεδομένα στην Αλβανία, καθώς τον Απρίλιο, πριν τις βουλευτικές εκλογές, κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης τα στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για αυτήν την υπόθεση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ