Πυρηνικός Σταθμός Αστραβέτς στη Λευκορωσία
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Εκτός λειτουργίας τα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνουν νέα ρεκόρ

Ο επικεφαλής ενεργειακός ανταποκριτής του Bloomberg, Javier Blas, ανέβασε στο Twitter έναν ανησυχητικό χάρτη με τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα. 

"ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΚΡΊΣΗ: Ουάου, ουάου, ουάου... Μου τελειώνουν οι λέξεις για να περιγράψω την ευρωπαϊκή βραχυπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", ανέφερε ο Blas. 

Και συνέχισε: "Πολλαπλά ρεκόρ καταρρίπτονται για τη Δευτέρα. Με εξαίρεση την Πολωνία και τη Σκανδιναβία, όλη η Ευρώπη βρίσκεται πάνω από τα 300 ευρώ ανά MWh (η Γαλλία και η Ελβετία κοντά στα 400 ευρώ)".

Η συνέχιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξήγησε ο Blas, οφείλεται στο ότι "πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, η ζήτηση είναι υψηλή (ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση), οπότε καίγεται αέριο για να γεφυρωθεί το κενό". 

Πολλαπλά πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω επιθεωρήσεων ρουτίνας για την ασφάλεια, οι οποίες διαπίστωσαν ρωγμές σε ένα εργοστάσιο. 

Η ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται στα ύψη, καθώς σε ολόκληρη την ήπειρο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 650% σε ετήσια βάση, λόγω των ανησυχιών για μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία προς το Mallnow της Γερμανίας, της χαμηλής αποθήκευσης στην ήπειρο και του γεωπολιτικού κινδύνου. 

Η ποσότητα του φυσικού αερίου που εισέρχεται στη Γερμανία στον σταθμό συμπίεσης Mallnow κατέρρευσε. Ο αγωγός έκανε κράτηση μόνο για το 4% του χώρου για τις 20 Δεκεμβρίου. 

Η τελευταία γεωπολιτική ανάφλεξη σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ομοσπονδιακός οργανισμός δικτύων της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα αδειοδοτηθεί μέχρι τον Ιούλιο. Την Κυριακή, η Γερμανία δήλωσε ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει εντελώς τον Nord Stream 2 εάν ξεσπάσει μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται και κινδυνεύει να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς Ευρωπαίους. Σε πόσο καιρό οι πολιτικοί θα δώσουν εντολή στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εφαρμόσουν ανώτατα όρια τιμών στα τιμολόγια ρεύματος; Αν οι πολιτικοί θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία, ίσως χρειαστεί να επιδοτήσουν και τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας οργιάζει. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...