Κόσμος

Λίβανος: Στην Βηρυτό ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη χώρα που διέρχεται κρίση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άρχισε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της οποίας θα δείξει την "αλληλεγγύη" του προς τη χώρα αυτή που πλήττεται από πρωτοφανή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

«Αν υπάρχει μια λέξη που χαρακτηρίζει την επίσκεψή μου, αυτή είναι η λέξη αλληλεγγύη», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την άφιξή του το απόγευμα στη Βηρυτό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Πέμπτη είχε καλέσει τους πολιτικούς αξιωματούχους του Λιβάνου να επιδείξουν ενότητα για την εξεύρεση λύσεων στην κρίση που διέρχεται η χώρα, μια από τις χειρότερες από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι διαιρέσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών στον Λίβανο παρέλυσαν τους θεσμούς, κάτι που κατέστησε αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την εφαρμογή αποτελεσματικών οικονομικών σχεδίων και τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για να αρχίσει η χώρα να ανακάμπτει»,  δήλωσε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.

Η κρίση συνοδεύεται από πολιτική παραλυσία που εμποδίζει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την ώρα που πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει συνεδριάσει από τα μέσα Οκτωβρίου, εν μέσω των πολιτικών διαιρέσεων σε σχέση με το έργο του αρμόδιου ανακριτή για την έρευνα της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020, κατά την οποία τουλάχιστον 215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 6.500 τραυματίστηκαν και ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας καταστράφηκαν.

Σήμερα ο Γκουτέρες θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να συναντήσει τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Αύριο Δευτέρα, θα επιθεωρήσει το λιμάνι της Βηρυτού "για να τηρήσει ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα της έκρηξης και στις οικογένειές τους".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θα επισκεφθεί επίσης την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (FINUL) στον νότιο Λίβανο, όπου θα κινηθεί κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τον νότιο Λίβανο το 2000.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ