Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΕΕ: Καμία συμφωνία για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για τα μηνύματα που θα σταλούν στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ: Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο.

Το Συμβούλιο της ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην πολιτική διεύρυνσης, «η οποία παραμένει βασική πολιτική της ΕΕ» και την «αναμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την Αλβανία, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διεύρυνση της ΕΕ, αλλά δεν κατάφερε να συμφωνήσει για να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα επισημαίνεται: «Το Συμβούλιο χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα των Σκοπίων να προωθήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2020. Το Συμβούλιο προσβλέπει στη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με τα Σκόπια το συντομότερο δυνατό, μετά την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου από το Συμβούλιο».

Ωστόσο, ο Σλοβένος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκάσπερ Ντόβσαν δήλωσε αισιόδοξος ότι η έγκριση θα έρθει σύντομα, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε το συντομότερο δυνατό», είπε στα ΜΜΕ. Πρόσθεσε, επίσης, πως αυτό που έχει σημασία είναι πως υπάρχουν συμπεράσματα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη πως υπήρχε «πνεύμα συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών».

Σε γενικές γραμμές, το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι είναι επείγον για τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων «επίμονων διαρθρωτικών ελλείψεων» στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημιουργίας δημοκρατικών θεσμών και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. «Η σταθερή και διαρκής πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς παραμένουν ουσιαστικά, ιδίως για τον καθορισμό του συνολικού ρυθμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υπενθυμίζει το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ