Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν στην μείωση των εντάσεων

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων σε τριμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανέφερε η αρμενική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέρη συζήτησαν την εφαρμογή των δηλώσεων που εκδόθηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2020, στις 11 Ιανουαρίου 2021 και στις 26 Νοεμβρίου 2021. Ο Pashinyan εξέφρασε τη δέσμευσή του για την πλήρη εφαρμογή αυτών των εγγράφων, "τονίζοντας την ανάγκη να επιλυθούν άμεσα τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να διασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των πολιτικών κρατουμένων". "Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση των περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισαν τη σημασία των βημάτων που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέρη επαναβεβαίωσαν τις προηγούμενες συμφωνίες τους σχετικά με την επανεκκίνηση της περιφερειακής σιδηροδρομικής υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους συνοριακούς και τελωνειακούς κανονισμούς. Θίχτηκαν επίσης θέματα οριοθέτησης και οριοθέτησης των συνόρων. Τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ