Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Μέρκελ εμπόδισε τις προμήθειες όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Σφοδρή αντίδραση του Κιέβου

Η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υπηρετούσε ως Γερμανίδα Καγκελάριος, θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στο μπλοκάρισμα των προμηθειών όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει ήδη πληρώσει για 90 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή Barrett M82 μεγάλου διαμετρήματος από τις ΗΠΑ και 20 συστήματα αντι-drone EDM4S-UA από τη Λιθουανία, αλλά η παράδοσή τους έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, στις αρχές του 2021, η Ουκρανία πλήρωσε για την προμήθεια όπλων μέσω του Οργανισμού Υποστήριξης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ (NSPA). Ωστόσο, τον Μάιο, η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στη συμφωνία και εμπόδισαν τους βορειοατλαντικούς εταίρους τους να πουλήσουν όπλα.

Η Ολλανδία τάχθηκε στο πλευρό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατόπιν αιτήματος του Βερολίνου, καθώς το Βερολίνο δεν ήθελε να είναι η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στην πώληση.

Τον Αύγουστο, ο Volodymyr Zelenskiy ζήτησε από τη Μέρκελ να σταματήσει να εμποδίζει τις αποστολές όπλων. Αλλά η καγκελάριος αρνήθηκε κατηγορηματικά να εξετάσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μόλις πρόσφατα η Μέρκελ άλλαξε τη θέση της, η οποία συνδέεται με την πίεση στα μέσα ενημέρωσης γύρω από την υποτιθέμενη έλξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μέρος των προμηθειών ξεμπλοκαρίστηκε: τον Δεκέμβριο του 2021, η Ουκρανία θα λάβει μια παρτίδα συστημάτων αντιμέτρων UAV EDM4S-UA. Ωστόσο, η επανέναρξη της προμήθειας τυφεκίων μεγάλου διαμετρήματος, καθώς και η επιστροφή χρημάτων για τα αδιάθετα όπλα, προφανώς αποκλείεται.

Η Ουκρανία επιτίθεται στη Γερμανία για τον αποκλεισμό της προμήθειας όπλων του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία είναι έξαλλη με την Γερμανία επειδή μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς οι αξιωματούχοι του Κιέβου συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις προετοιμασίες για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov επιτέθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια μιας νέας συνέντευξης στους Financial Times: "Συνεχίζουν να κατασκευάζουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ταυτόχρονα μπλοκάρουν τις [αγορές μας] αμυντικών όπλων. Αυτό είναι πολύ άδικο", είπε.

Επεσήμανε ότι η Γερμανία εμπόδιζε τη μεταφορά του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας επίσης ότι τον περασμένο μήνα η Γερμανία άσκησε βέτο στην αγορά όπλων anti-drone και άλλου αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ουκρανία μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA). Ωστόσο, οι Γερμανοί ηγέτες πρόσφατα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μόνο μια «πολιτική» λύση μπορεί να επιλύσει την κρίση και να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη στην περιοχή του Ντονμπάς, μια πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο Ρέζνικοφ είπε ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει τώρα να συνάψει μεμονωμένα εξωτερικές διμερείς συμφωνίες με υποστηρικτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Λιθουανία. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία φαίνεται να αναζητά τρόπους για να αναρριχηθεί γρήγορα από τις τρέχουσες δραστικά αυξημένες εντάσεις με τη Ρωσία, είναι απίθανο να αντλήσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο σύντομα, προκειμένου να αποφύγει άσκοπα να προκαλέσει τον Πούτιν.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δημοσίευσε μια δήλωση καλώντας το ΝΑΤΟ να ακυρώσει αμέσως μια υπόσχεση του 2008 ότι «τελικά» θα δεχόταν την Ουκρανία και τη Γεωργία - που συνορεύουν με τη Ρωσία και είναι πρώην σοβιετικά δορυφορικά κράτη. «Για τα θεμελιώδη συμφέροντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, είναι απαραίτητο να αποκηρύξουμε επισήμως την απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ότι «Η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε η δήλωση.

Πολλοί αναλυτές έχουν παρατηρήσει την πιθανότητα ότι περισσότερα όπλα που προμήθευσε η Δύση για την Ουκρανία θα εξασφάλιζαν μόνο τη θέση της Ρωσίας άμεσα στη σύγκρουση στο Ντονμπάς...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τον πανίσχυρο κινητήρα TEI-TF6000 -Το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X & τα UAV Kızılelma και Anka-3 αποκτούν τεράστιες δυνατότητες (Bίντεο)

Η εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην...