Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Εκλογές ή...τανκς! Η Nomura δείχνει σχέδιο 5 σημείων του Ερντογάν για πρόωρες κάλπες, αλλιώς εμφύλιος

Καλή η πολιτική και οι μεγαλοστομίες της αλλά στο οικονομικό πεδίο δεν παίζουν... Όσο κι αν ο Ερντογάν και οι....νοματαίοι του διαμηνύουν πως δεν θα πάει η γειτονική μας χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οικονομικοί ξένοι εγκέφαλοι έχουν πιάσει το νόημα.

Η ιαπωνική τράπεζα Nomura ισχυρίστηκε ότι το ΑΚΡ ενεργεί σύμφωνα με ένα σχέδιο 5 βημάτων και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές όταν οι ψήφοι του αυξηθούν, και εξισορρπήσει η σχέση τουρκικής λίρας-δολαρίου. Η τράπεζα μετέφερε επίσης τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το σχέδιο δεν λειτουργήσει...

Στο μεταξύ σε είδηση "επί του πιεστηρίου" πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επεμβαίνει πάλι στην αγορά συναλλάγματος προσπαθώντας να συγκρατήσει την πτώση της λίρας .
Επίσης σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αξιολόγησησε την προοπτική δεκατριών τουρκικών τραπεζών από “σταθερή” σε “αρνητική”. Σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου και με γενικούς διευθυντές δημόσιων τραπεζών.

Η έκθεση της Nomura

Η επενδυτική τράπεζα Nomura με έδρα την Ιαπωνία δημοσίευσε μια αξιοσημείωτη έκθεση για την Τουρκία.

Στην έκθεση με τίτλο «Η πιο σκοτεινή στιγμή πριν την αυγή», αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια κρίση πληθωρισμού στην Τουρκία αυτή τη στιγμή και μεταφέρθηκαν πληροφορίες για τα ποσοστά αύξησης σε ορισμένα προϊόντα.

 

Υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ενεργεί στο πλαίσιο ενός σχεδίου πέντε βημάτων για αύξηση των ψήφων της στις κάλπες και προκήρυξη πρόωρων εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2022 , η τράπεζα σημείωσε ότι τρία από αυτά τα πέντε βήματα έχουν γίνει και αναμένει δύο περισσότερα βήματα που πρέπει να γίνουν.

 

Αυτά τα πέντε βήματα παρατίθενται στην αναφορά ως εξής:

 

1) Οικονομικό πακέτο / Αύξηση κατώτατου μισθού

2) Μειώσεις επιτοκίων / αύξηση δανείων

3) Παρεμβάσεις του CBRT και των δημόσιων τραπεζών στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου

4) Υπόθεση εξωτερικής πολιτικής

5) Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

 

Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση σε αυτό το σχέδιο, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένει ότι οι ψήφοι της θα αυξηθούν από το σημερινό 30% στο 35% στις δημοσκοπήσεις σε 3-5 μήνες και ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές όταν συμβεί αυτό, η τράπεζα απάντησε επίσης στην ερώτηση «Θα λειτουργήσει το σχέδιο;».

Δηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός και ότι ένας μέσος ψηφοφόρος αξιολογεί την οικονομία κοιτάζοντας την ισοτιμία του δολαρίου, η τράπεζα είπε ότι σύμφωνα με τα βασικά σενάρια, η Κεντρική Τράπεζα θα έχει αρκετά πυρομαχικά για μια ελεγχόμενη κίνηση όπου υπάρχει εβδομαδιαία αύξηση 1% στη συναλλαγματική ισοτιμία,

Δηλώνοντας ότι ένας χαμηλότερος ρυθμός αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα βοηθούσε στην αύξηση των ψήφων, αλλά το τέταρτο και το πέμπτο βήμα του σχεδίου θα πρέπει να γίνουν για μια αύξηση των ψήφων κατά 5 μονάδες,.

Υπογραμμίζοντας ότι η υποστήριξη για το AKP, η οποία ήταν 54% τον Οκτώβριο του 2017 στο τμήμα της κοινωνίας με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1000 TL, μειώθηκε στο 21% στην τελευταία έρευνα της Metropoll, η τράπεζα έδωσε 50% πιθανότητα ότι το σχέδιο των πέντε βημάτων θα βρει εφαρμογή.

Όμως, εάν το σχέδιο αποφέρει αποτελέσματα και ανακοινωθούν πρόωρες εκλογές, το βασικό σενάριο της τράπεζας είναι ότι θα κερδίσει η αντιπολίτευση.

Ισχυριζόμενη ότι εάν το σχέδιο δεν αποδώσει αποτελέσματα και δεν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, πιθανότατα ο πληθωρισμός θα έβγαινε εκτός ελέγχου, η ιαπωνική τράπεζα επεσήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος εμφύλιας εξέγερσης θα ήταν μεγάλος.

Δηλώνοντας ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, όχι μόνο ο εταίρος του συνασπισμού MHP, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του AKP θα ήθελαν να αποχωριστούν από το “Παλάτι”, η ιαπωνική τράπεζα τόνισε ότι οι ψήφοι του MHP μειώθηκαν επίσης από 10 % σε 6 % λόγω των δεσμών του με τις σημερινές οικονομικές πολιτικές.

Η εκτίμηση της τράπεζας αναφέρει ότι απαιτείται υποστήριξη 60% στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση για πρόωρες εκλογές και ότι αυτό απαιτεί 65 βουλευτές από το AKP καθώς και το MHP, ενώ η τράπεζα ισχυρίστηκε ακόμη ότι πρόκειται για υψηλό πήχη, αλλά ότι η τάση είναι προς αυτή την κατεύθυνση .

Ρωτώντας εάν οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η τράπεζα είπε: «Ναι, αλλά εξαρτάται από τον Πρόεδρο. Οι εκλογές τον Ιούνιο του 2018 ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να αναβάλει τις εκλογές για 12 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Ισχυρίζεται ακόμη ότι η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο για 6 μήνες και ότι αν αναβληθούν οι εκλογές, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τη μεγάλη υποτίμηση της με παρεμβάσεις.

Στην έκθεση, που υποδηλώνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι ήδη ακραία και πιθανότατα θα χειροτερέψει, τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα θα είναι επίσης ακραία.

Σύμφωνα με το σχέδιο των πέντε βημάτων, η τράπεζα, η οποία προβλέπει ότι δεν θα επιτραπεί η ραγδαία άνοδος δολαρίου / TL όπως τον Νοέμβριο και ότι θα επιτραπεί μια ελεγχόμενη κίνηση στις ισοτιμίες για τις εκλογές το καλοκαίρι του 2022, η τράπεζα θα αποφασίσει την κατεύθυνση δολαρίου / TL από τώρα και στο εξής εάν το σχέδιο θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί το “Παλάτι”.

Εάν το σχέδιο λειτουργήσει και οι ψήφοι του AKP αυξηθούν κατά 5 μονάδες, η τράπεζα, η οποία πρότεινε μια καθοδική θέση για την σχέση δολάριο/TL πριν από τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πιθανότητα η αντιπολίτευση να κερδίσει τις εκλογές θα τιμολογηθεί σε δολάρια /TL, από την ημερομηνία της προκήρυξης για πρόωρες εκλογές μέχρι την ημέρα των εκλογών, και αν η λίρα θα είναι πιθανότατα χαμηλότερη.

 

Εναλλακτικό σενάριο αν δεν πάει σε πρόωρες εκλογές

 

Από την άλλη εάν το σχέδιο δεν λειτουργήσει, θα αναμένονται απότομες αυξήσεις στοσυσχετισμό δολάριο / TL μέχρι να έρθουν τα συγκεκριμένα εκλογικά σημάδια, καθώς τον Νοέμβριο, η τράπεζα επεσήμανε την αποχώρηση του MHP από τον συνασπισμό και την παραίτηση ορισμένων βουλευτών του AKP ως σήμα εκλογών

Σε μια τέτοια περίπτωση, η τράπεζα προέβλεψε ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και θα υπάρξει μείωση του δολαρίου/TL.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ