Κόσμος

Πολωνία vs Λευκορωσία: Στο πλευρό των Πολωνών η Γερμανία στη διαμάχη για τους πρόσφυγες

Οι ενέργειες του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν «απάνθρωπες και έχουμε μια κοινή αποστολή να αποκηρύξουμε τέτοιες ενέργειες», είπε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι. Σημείωσε δε ότι η Γερμανία θα είναι αλληλέγγυα με την Πολωνία απέναντι στον “υβριδικό πόλεμο”, όπως τον χαρακτήρισε, του Λουκασένκο.

Η ΕΕ κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι φέρνει σκόπιμα πρόσφυγες από χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ απ΄όπου πολλοί από αυτούς έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα.

“Περιέγραψα στον καγκελάριο τις αλλαγές τακτικής που χρησιμοποιεί τώρα το καθεστώς Λουκασένκο σε αυτή την τεχνητή μεταναστευτική κρίση, τη χρήση ανθρώπων ως ζωντανών ασπίδων, ως όπλων”, δήλωσε ο Mοραβιέτσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σολτς: Δεσμευόμαστε για την Ουκρανία στη διαμετακόμιση αερίου

Η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, σχολιάζοντας την αυξανόμενη πίεση στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2.

Ο Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία και παρακάμπτει την Ουκρανία, δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη λόγω εμποδίων που σχετίζονται με τις ρυθμιστικές αρχές. Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση διαμετακόμισης αερίου της Ουκρανίας παραμένει επιτυχής. Το ίδιο ισχύει και για μελλοντικές ευκαιρίες”, είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η προκάτοχος του Σολτς, Άγγελα Μέρκελ, είχε πει πως η πολιτική βάση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 είναι η δέσμευση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως διαδρομή διαμετακόμισης αερίου και στο μέλλον.

“Θα βοηθήσουμε επίσης την Ουκρανία να είναι μια χώρα που θα είναι σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και της απαραίτητης παραγωγής που προέρχεται από αυτήν. Είμαστε σε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να επιτευχθεί αυτό”, είπε ο Σολτς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ