Κόσμος

Ινδία: Γυναίκα έμαθε ανάγνωση στα 104 της χρόνια

Εντυπωσιάζει η ιστορία της Κουτιγιάμα, μιας γυναίκας από την Κεράλα της Ινδίας που κατάφερε να μάθει να διαβάζει στην ηλικία των 104 ετών.

Η 104χρονη γυναίκα που η ιστορία της δημιουργεί έμπνευση και σεβασμό σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πετύχει έναν φαινομενικά "άπιαστο" στόχο δηλώνει πως ήταν πάντα "περίεργη για το τι συνέβαινε σε όλο τον κόσμο" και απολαμβάνει τη νέα της δραστηριότητα που είναι να διαβάζει εφημερίδα και να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στον κόσμο.

Η Κουτιγιάμα εκπλήρωσε το όνειρό της τον περασμένο Απρίλιο. Όπως λέει στον Guardian "σε πολλές περιπτώσεις μετάνιωσα για την αδυναμία μου να διαβάσω εφημερίδες και παρακαλούσα τις νεότερες γενιές στο σπίτι να μου διαβάζουν εφημερίδες, πάντα ήθελα να γράψω το όνομα και τη διεύθυνσή μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από μήνες απογευματινών μαθημάτων, αποφάσισε να δώσει τις εξετάσεις thw στην πολιτεία Κεράλα, και ήταν η μεγαλύτερη γυναίκα που το έκανε. Πέτυχε 89% στη γλώσσα και 100% στα μαθηματικά. Ήταν ένα αποτέλεσμα που απέσπασε επαίνους από τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος έγραψε στο Twitter: "Η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για τη γνώση. Με απόλυτο σεβασμό και αγάπη, εύχομαι στην Κουτιγιάμα και σε όλους τους άλλους νέους μαθητές τα καλύτερα".

Παρά τη δίψα της για μάθηση, οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες για μια γυναίκα που γεννήθηκε σε ένα χωριό, σε μιας αγροτική οικογένεια σε χαμηλή κάστα, όπου δεν υπήρχε πρόσβαση στην εκπαίδευση.

"Κατάγομαι από την οπισθοδρομική κοινότητα Εζχάβα της Κεράλα και γεννήθηκα μέσα στη φτώχεια", λέει η Κουτιγιάμα και συνεχίζει:

"Η εκπαίδευση για τις γυναίκες στην οικογένεια ήταν κάτι το αδιανόητο εκείνη την εποχή. Ακόμη και τα αγόρια σταμάτησαν τις σπουδές τους στα εννέα. Οι γονείς μου ήταν ακτήμονες αγρότες και καθήκον μου ήταν να μαγειρεύω φαγητό, να πλένω φορέματα και να κρατάω την καλύβα για τα 11 αδέρφια μου".

Η Κουτιγιάμα παντρεύτηκε στα 16 της, απέκτησε πέντε παιδιά και για δεκαετίες ασχολιόταν με τη μαγειρική και τις δουλειές του σπιτιού. Κάτι όμως της έλειπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφορμή για να πιάσει τα βιβλία ήταν η προτροπή της 34χρονης γειτόνισσάς της και εκπαιδευτικού, Ριάνα Τζον, πριν από ένα χρόνο. Κι έτσι, πείστηκε να αρχίσει να μαθαίνει να διαβάζει. Η Τζον της έδωσε αρχικά μερικά βιβλία και μετά από λίγη ενθάρρυνση, άρχισαν να συναντιούνται κάθε απόγευμα και να διαβάζουν μαζί.

Επόμενος στόχος για την Κουτιγιάμα είναι οι επόμενες εξετάσεις, αυτές που οι μαθητές περνούν συνήθως σε ηλικία εννέα ετών. Αυτή τη φορά περιλαμβάνει εργασίες στα Μαλαγιαλάμ (τοπική γλώσσα), στα Αγγλικά, στο περιβάλλον και τα μαθηματικά. "Δε νομίζω ότι τα αγγλικά είναι εξωγήινα, είμαι σκληρό καρύδι", είπε η Κουτιγιάμα, που έχει βάλει στόχο να πάρει 100% σε όλες τις εξετάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...