Κόσμος

Η Τουρκία κατηγορεί 16 άτομα ως ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 16 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, μετέδωσε η τουρκική Daily Sabah.

Σύμφωνα με το Arab48, ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε ότι 15 ύποπτοι είναι Παλαιστίνιοι, και όλοι τους σήμερα είναι στη φυλακή. Ο 16ος ύποπτος είναι ο Ισραηλινός Άραβας πολίτης, Ahmad Ziyad, ο οποίος διευθύνει το δίκτυο ενώ ζούσε στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το δίκτυο κατασκοπείας της Μοσάντ αποτελείται από πέντε μοναχικά ''κελιά''. Ο καθένας θα μπορούσε να λάβει ποινή φυλάκισης 20 ετών εάν το δικαστήριο αποδεχθεί τους ισχυρισμούς του Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο στο δίκτυο είναι ο Abdul Kader Barakat, που κατηγορείται ότι έδωσε χρήματα από τον Ziyad στους άλλους υπόπτους.

Κατονομάστηκαν και άλλοι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του Abdul Rahman Nawa, ο οποίος φορούσε γυαλιά εξοπλισμένα με κάμερα για να τραβήξει φωτογραφίες ορισμένων γνωστών ανθρώπων.

Ο Mohammad Salhab είναι επίσης μέρος του δικτύου και συνέλεξε πληροφορίες για τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με παλαιστινιακές ΜΚΟ.

Ο Raed Ashour, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, έχει εργαστεί ως κατάσκοπος για τη Mossad από το 1997.

Τον Οκτώβριο, η εφημερίδα ανέφερε ότι μέλη ενός κατασκοπευτικού δικτύου που συνεργαζόταν με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί.

Το Ισραήλ και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη εκδώσει επίσημες δηλώσεις για το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό Channel 12 εάν η Τουρκία είχε μεγαλοποιήσει το θέμα, ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Mossad Ram Ben-Barak απάντησε λιτά, «Ναι».

Είπε ότι δεν θα εξηγήσει πώς λειτουργεί η Μοσάντ, αλλά προέτρεψε: «Θα πρέπει να δοθεί σημασία στο θέμα ανάλογα με το μέγεθός του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ