Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μαγαρίζει και την Παναγία των Παρισίων η πολιτική ορθότητα

Ο παγκοσμίου φήμης καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων χτυπήθηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019 και έκτοτε έχει αποκατασταθεί.

Όμως τα σχέδια για το πώς θα μοιάζει η εκκλησία στο μέλλον δέχονται τώρα σκληρή κριτική. Οι υπεύθυνοι κατηγορούνται ότι ήθελαν να μετατρέψουν το κτίριο 850 ετών σε μια «πολιτικά ορθή Disneyland», γράφει η Daily Mail.

«Είναι σαν να είχε μπει η Disney στην Παναγία των Παρισίων», είπε στην The Telegraph ο Maurice Culot, βραβευμένος αρχιτέκτονας του Παρισιού.

Και συνεχίζει:

- Αυτό που προτείνουν να γίνει με την Παναγία των Παρισίων δεν θα γινόταν ποτέ με το Αβαείο του Γουέστμινστερ ή την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Θα είναι ένα είδος λούνα παρκ και πολύ παιδικό και τετριμμένο λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλείο του τόπου.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι εξομολογητικές καρέκλες, οι βωμοί και τα κλασικά γλυπτά θα καταργηθούν υπέρ των μοντέρνων σύγχρονων τοιχογραφιών καθώς και των ηχητικών και φωτιστικών εφέ που θα δημιουργήσουν «συναισθηματικούς χώρους».

Ένα «μονοπάτι ανακάλυψης» με επίκεντρο την Αφρική, την Ασία και το «περιβάλλον» θα οδηγήσει τους επισκέπτες σε διάφορα παρεκκλήσια. Αποσπάσματα της Βίβλου σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της μανδαρινικής, θα φωτίσουν τους τοίχους.

Υψηλόβαθμη πηγή που συμμετέχει στην αποκατάσταση λέει στην Telegraph ότι τα σχέδια κινδυνεύουν να «ακρωτηριάσουν» την Παναγία των Παρισίων και να μετατρέψουν τον καθεδρικό ναό σε «αίθουσα πειραματικών εκθέσεων».

- Μπορείτε να φανταστείτε ότι η διοίκηση της Αγίας Έδρας θα επέτρεπε κάτι αντίστοιχο στην Καπέλα Σιξτίνα; Αυτό θα ήταν αδιανόητο, λέει η πηγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ