Κόσμος

Γιώργος Φίλης: Η Τουρκία ζει ό,τι η Ελλάδα του 2015! Αν προσφύγει στο ΔΝΤ θα πέσει ο Ερντογάν

Τις πολιτικές εξελίξεις που θα επιφέρει στην Τουρκία η πτώση της νομισματικής ισοτιμίας ανέλυσε ο Γιώργος Φίλης.

Ο καθηγητής τονίζει ότι αν χρειαστεί να προσφύγει η Τουρκία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δύσκολα θα έχει παραμείνει ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Θέση του και παράλληλα σημειώνει ότι η Τουρκική Οικονομία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί με ποσά της τάξεως των 5 δίς$ που ακούγονται.

Παράλληλα ο Γιώργος Φίλης σχολίασε την ενόχληση της Τουρκίας για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.

Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης της Δύσης προς την Τουρκία και συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση της στρατηγική αξίας των στενών του Βοσπόρου.

Ο κος Φίλης τονίζει ότι η παρουσία των Αμερικανών μπορεί να έχει ως στόχο και την Ρωσία αλλά η χώρα μας δεν έχει περιθώριο κακών σχέσεων με την Ρωσία μιας  και λειτουργεί ως ισορροπιστής δυνάμεων στην περιοχή.

Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν είναι ο κατεξοχήν θιασώτης του πολιτικού ρεαλισμού και αντιλαμβάνεται την θέση της Ελλάδας λόγω της απειλής από την γείτονα. Τονίζει μάλιστα ότι η χώρα μας πρέπει να ισορροπήσει τις σχέσεις της μιας και για την Ρωσία η Ελλάδα δεν αποτελεί δυνητικό αντίπαλο και αντίστοιχα η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, επί της ουσίας, της Ρωσίας.

Ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης στον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο και τον Κώστα Αλατζά στον Alpha Radio 989.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ