Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Gallic Strike: Εντυπωσιακές Γαλλο-βρετανικές ασκήσεις στην Μεσόγειο πριν την συντριβή του F-35 (Βίντεο)

Το F-35 Lightning II της Lockheed Martin και το Rafale της Dassault Aviation και οι αντίστοιχες ναυτικές παραλλαγές τους είναι τα πιο προηγμένα και ισχυρά μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο και διατίθενται σε συμμάχους, εταίρους και φιλικές χώρες.

Οι ομάδες αεροπλανοφόρων και των δύο χωρών συγκεντρώθηκαν για μια κοινή θαλάσσια άσκηση που ονομάζεται «Gallic Strike» στη Δυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτές οι ασκήσεις γίνονται σημαντικές ενόψει των δυτικών συμφερόντων στη Μεσόγειο και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Τόσο το F-35B όσο και το Rafale M είναι από τα πιο περιζήτητα μαχητικά στον κόσμο και η συνεργασία τους χρησιμεύει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τα δύο ναυτικά και το ΝΑΤΟ γενικότερα.

Η άσκηση Gallic Strike επικεντρώθηκε κυρίως στην εκπαίδευση για μια επιχείρηση «διπλού αεροπλανοφόρου», δηλαδή στην εκπαίδευση των αεροπλανοφόρων για συντονισμό και μάχη μαζί σε μια ενιαία οργανωμένη διοίκηση.

Αυτή η ακολουθία, η οποία περιείχε προσομοίωση κρούσης από θάλασσα σε ξηρά και κοινούς τακτικούς ελιγμούς μεταξύ της ναυτικής παραλλαγής των αεροσκαφών Rafale και F-35, τους επέτρεψε να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς.

«Η συμμαχική συνεργασία και η διαλειτουργικότητα έχουν φτάσει σε νέα ύψη με αυτή την πρώτη συνάντηση των γαλλικών και βρετανικών ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων στη θάλασσα. Αυτές οι πρωτοβουλίες διασφαλίζουν ότι το πλήρωμα, τα αεροσκάφη και τα πλοία είναι διαλειτουργικά και μπορούν να υποστηρίζουν απρόσκοπτα το ένα το άλλο όταν παραστεί ανάγκη», δήλωσε ο Υποστράτηγος Phillip A. Stewart,από το  Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) μετά την άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Τόσο η Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται ήδη ως μέλη του ΝΑΤΟ και ως διμερείς εταίροι. Οι στρατιωτικοί τους παραμένουν αφοσιωμένοι στη Συνδυασμένη Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (CJEF), η οποία αντλεί αριθμούς από τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών.

Το F-35B του Βασιλικού Ναυτικού

Το πλοίο HMS Queen Elizabeth που ηγήθηκε της βρετανικής ομάδας κρούσης είναι το μεγαλύτερο και το πιο ισχυρό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό.

Έχει κατασκευαστεί για να «εκτοξεύει» από το κατάστρωμά του το αμερικανικής κατασκευής stealth αεροσκάφος F-35B Lightning. Είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο στον κόσμο που σχεδιάστηκε από την αρχή για να λειτουργεί για πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς που έχουν προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, σε ένα ατυχές περιστατικό, ένα από τα μαχητικά F-35 της συνετρίβη πρόσφατα στη Μεσόγειο, όπως έχουμε γράψει εκτενώς στο Πενταπόσταγμα.

Aυτή την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγεται κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου άνευ προηγουμένου, μεταξύ υπερδυνάμεων για την εύρεση του βρετανικού μαχητικού F-35 που κατέπεσε στην περιοχή.

Αυτό το περιστατικό έρχεται μήνες μετά τη Γαλλική άσκηση και την ανάπτυξη του HMS Elizabeth στη Μεσόγειο που ακολούθησε την κοινή άσκηση με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διάφορα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα κάλυμμα βροχής που δεν σηκώθηκε προκάλεσε την πρόσφατη συντριβή ενός βρετανικού F-35B κατά την απογείωση από το HMS Queen Elizabeth. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το κάλυμμα βροχής αναρροφήθηκε στον κινητήρα F-35B Lightning II του stealth αεροπλάνου, αναγκάζοντας τον πιλότο να εκτιναχθεί, όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο άρθρο.

Η ομάδα HMS Queen Elizabeth Carrier είχε πραγματοποιήσει μια διμερή άσκηση με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο μήνα για την παρθενική της ανάπτυξη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Τα μαχητικά αεροσκάφη σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης F-35B (STOVL) χρησιμοποιούνται από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέρος του προγράμματος μαχητικών 5ης γενιάς της Lockheed Martin, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την Ολλανδία, τη Δανία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και άλλους ξένους αγοραστές.

Παρόλο που αρχικά το Βασιλικό Ναυτικό παρέμεινε εξαρτημένο από την παραλλαγή F-35C για το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο, αργότερα άλλαξε πορεία και συμβιβάστηκε με την παραλλαγή F-35B που σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου τους Πεζοναύτες.

Ο σχεδιασμός του αεροπλανοφόρου Queen Elizabeth υποστηρίζει καλύτερα την παραλλαγή STOVL του F-35 και ως εκ τούτου, η υποδομή της Βασιλικής Αεροπορίας αναβαθμίστηκε και έγινε συμβατή για να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τα προηγμένα μαχητικά stealth πέμπτης γενιάς.

Υπάρχουν περίπου 8 ακόμη βρετανικά F-35B μαζί με άλλα 10 από τα US Marine F-35B στο HMS Elizabeth που παραμένει στη Μεσόγειο, μέρες μετά τη συντριβή που έφερε τα φώτα της δημοσιότητας στα υποτιθέμενα τεχνικά προβλήματα του μαχητικού τζετ πέμπτης γενιάς.

Γαλλικό Rafale M (Marine)

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που οδήγησε το Γαλλικό Ναυτικό στη Γαλλική άσκηση είναι ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που επιτρέπει στο Rafale M, τη ναυτική παραλλαγή του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων της Dassault Aviation να απογειώνεται από το κατάστρωμά του.

Η Gallic Strike ήρθε προς το τέλος της ανάπτυξης του γαλλικού αερομεταφορέα Clemenceau 21, η οποία μετέφερε την ομάδα εργασίας της στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο.

Η τακτική χρήση του Charles de Gaulle είναι παρόμοια με αυτή των μεγάλων αμερικανικών «ξαδέρφων» του, λόγω του εύρους δράσης του, της ασφάλειας χρήσης (δικινητήρας), της σταθερότητας στη φάση προσέγγισης και της ικανότητας «εκκαθάρισης» του αεροσκάφους.

Το Rafale M (Marine), έρχεται εξοπλισμένο με τον πύραυλο Meteor, ισχυρό ραντάρ και έχει ένα βελτιωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra. Όσον αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό, ενσωματώνει τη βόμβα GBU16 των 500 κιλών που καθοδηγείται με λέιζερ. Διαθέτει βελτιωμένη ικανότητα προειδοποίησης και ισχυρή ανθεκτικότητα έναντι εμπλοκής GPS.

Είναι ένα δοκιμασμένο στη μάχη, εξαιρετικά ικανό μαχητικό αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα τακτικών αποστολών. Από τη «συνταξιοδότηση» του Super Etendard, το γαλλικό ναυτικό διοχέτευσε όλη του την ενέργεια στις επιχειρήσεις Rafale, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά ισχυρό ναυτικό αεροσκάφος.

Με την Ινδία να αναζητά ένα δικινητήριο μαχητικό, η Dassault Aviation έστειλε την παραλλαγή της Rafale Marine στο Ινδικό Ναυτικό, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους Eurasian Times. Το Rafale M ανταγωνίζεται το Super Hornets της Boeing.

Η αναλογία βάρους προς ισχύ της Rafale και οι ικανότητές της για θαλάσσια χτυπήματα, μαζί με την αποδεδειγμένη αξιοπιστία της Γαλλίας ως στρατηγικού συμμάχου, λειτουργούν υπέρ του γαλλικού αεροσκάφους.

Το Ινδικό Ναυτικό έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα Rafale. Στην προσπάθειά της να πουλήσει το Rafale M στο ινδικό Ναυτικό, η Dassault αναμένεται να πετάξει το Rafale Marine στην Ινδία το 2022 ως ένα είδος παρουσίασης των ικανοτήτων του.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ