Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Άνοιξαν οι δουλειές: Η Γαλλία προσφέρει μαχητικά Rafale για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα F-5 της Ινδονησίας

Η Γαλλία προσφέρει τα υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale της στον ινδονησιακό στρατό για να ενισχύσει τη στρατηγική τους συνεργασία μετά την αποτυχημένη συμφωνία για τα υποβρύχια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά για την παροχή 36 αεροσκαφών Rafale ήταν μέρος του σχεδίου αμυντικής συνεργασίας που συζητήθηκε κατά τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τζακάρτα. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε οριστική συμφωνία μετά τη συνάντηση.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδονησίας επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο υπουργός Άμυνας Prabowo Subianto μίλησε με διάφορες χώρες για να συζητήσουν την αντικατάσταση των γηρασμένων F-5 της χώρας.

Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη, το έθνος της νοτιοανατολικής Ασίας θέλει να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες αποκτώντας υποβρύχια και πολεμικά πλοία για την προστασία της θαλάσσιας επικράτειάς του.

«Αυτό το ταξίδι έχει σκοπό να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Γαλλίας στον Ινδο-Ειρηνικό… και να εντείνει τη σχέση με την Ινδονησία», δήλωσε στο Reuters μια γαλλική διπλωματική πηγή.

«Γαλλική Εκδίκηση»

Η πρωτοβουλία της Γαλλίας για στενότερη στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού φέρεται να είναι η προσπάθεια της χώρας να αντισταθμίσει την αμφιλεγόμενη «πισώπλατη μαχαιριά» της Αυστραλίας σχετικά με μια προσοδοφόρα συμφωνία για τα υποβρύχια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αυστραλία επέλεξε να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία αντί να επιλέξει το υποβρύχιο πρόγραμμα της Γαλλίας. Αυτό οδήγησε στο να αισθάνεται το Παρίσι «εξαπατημένο» από την Καμπέρα.

Αναδεικνύοντας πόσο θυμωμένη είναι η Γαλλία με την αυστραλιανή κυβέρνηση, κυκλοφόρησε ένα δίλεπτο βίντεο που περιγράφει τη στρατηγική της στον Ινδο-Ειρηνικό και κατονομάζει πολλές περιφερειακές χώρες, εκτός από την Αυστραλία.

https://twitter.com/francediplo/status/1461719039894511622?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1461719039894511622%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedefensepost.com%2F2021%2F11%2F25%2Ffrance-rafale-indonesia%2F

Υπενθυμίζουμε πως, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, και η Κροατία προχώρησε συμφωνία αγοράς 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafaleέναντι περίπου ενός δισ. ευρώ.

Με την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, το Ζάγκρεμπ αναμένει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του και να υλοποιήσει την πιο σημαντική εξοπλιστική συμφωνία από την εποχή της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...