Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Interpol: Ο νέος πρόεδρός της κατηγορείται για βασανιστήρια σε Τουρκία και Γαλλία

Ο στρατηγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι, στόχος καταγγελιών για «βασανιστήρια» σε  Γαλλία και Τουρκία, εξελέγη πρόεδρος της Interpol όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως τιμητικό καθώς ο πραγματικός επικεφαλής του Οργανισμού είναι ο γενικός γραμματέας. 

Η εκλογή του Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι στην Interpol έχει προκαλέσει αντιδράσεις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και Ευρωβουλευτές, καθώς εκτιμούν ότι θα καταφέρει πλήγμα στην αποστολή του οργανισμού αστυνομικής συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θητεία του προέδρου της Interpol διαρκεί τέσσερα έτη, εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και σε εθελοντική βάση και διατηρεί τα καθήκοντα που έχει στη χώρα του. Τις τρέχουσες υποθέσεις του οργανισμού αστυνομικής συνεργασίας θα διαχειρίζεται ο γενικός γραμματέας της Interpol, ο Γιούργκεν Στοκ, ο οποίος επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία το 2019. Ωστόσο, αριθμός παρατηρητών εξέφρασε ανησυχίες για την ανάληψη της προεδρίας του οργανισμού από τον Αλ Ραΐσι.

«Ο κ. Άχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι (…) εξελέγη στη θέση του προέδρου», αναφέρει η Interpol στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Πλήγμα» η εκλογή του

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η εκλογή του στρατηγού Αλ Ραΐσι θα επιφέρει πλήγμα στην αποστολή και στην φήμη της Ιντερπόλ και θα επηρεάσει βαριά την ικανότητα του οργανισμού να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή του», ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Μαρί Αρίνα, πρόεδρος της υποεπιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2020, 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), είχαν ήδη εκφράσει ανησυχία για την πιθανή εκλογή του στρατηγού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «μέλους ενός μηχανισμού ασφαλείας που βάζει συστηματικά στόχο την ειρηνική αντιπολίτευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι καταγγελίες για τα «βασανιστήρια»

Παράλληλα, πολλές καταγγελίες για «βασανιστήρια» έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, όπου έχει την έδρα της η Ιντερπόλ, και στην Τουρκία, τη χώρα που φιλοξενεί την Γενική Συνέλευσή της, η οποία συνεδριάζει από την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Gulf Centre for Human Rights (GCHR) κατηγορεί σε μια από τις καταγγελίες της τον στρατηγό Αλ Ραΐσι για «πράξεις βασανιστηρίων και βαρβαρότητας» κατά του αντιπολιτευόμενου Άχμεντ Μανσούρ, ο οποίος κρατείται από το 2017 σε ένα κελί τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων «χωρίς στρώμα ούτε προστασία από το κρύο», ούτε «πρόσβαση σε γιατρό, υγιεινή, νερό και υγειονομικές εγκαταστάσεις».

Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αφρική 0

Ο Λίβυος υφυπουργός εξωτερικών στοχοποιεί την Ελλάδα για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης-Ετοιμάζεται η καθαίρεση του φιλότουρκου Πρωθυπουργού;

Σοβαρό επεισόδιο με Τούρκο ειδικό που κατηγόρησε την Αίγυπτο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλαβε...