lockdown
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το "φάντασμα" των lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη! Προ των πυλών... νέα μέτρα

Σε ένα εφιαλτικό κλίμα η Ευρώπη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα, τα οποία δείχνουν να είναι εξίσου περιορισμένα με τα περσινά. 

Επείγουσα επαναφορά όλων των αυστηρών υγειονομικών μέτρων και τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου σε όλους τους ενήλικες ζητεί από την Ε.Ε. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας κορονοϊού στην Ευρώπη, που βρίσκεται εκτός ελέγχου και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο δίμηνο.

Η 13η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία – ορόσημο για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και το πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς lockdown. Καταρχήν, γιατί ως αυτή την ημερομηνία θα έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στο «τείχος» ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα.

Είναι το… «deadline» που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους και μαζί του… οι «ελευθερίες» τους.

Και όχι μόνο η είσοδος σε κλειστούς χώρους, αλλά ακόμη και τα ταξίδια τους εντός της Ε.Ε., δεδομένου ότι και η Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσει την σύνδεση της ισχύος του Green Pass με την τρίτη δόση, όπως είναι και η πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

‘Έτσι, ως τις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι… «όσοι πιστοί» θα έχουν φροντίσει τον εμβολιασμό τους με την ενισχυτική δόση.

Η 13η Δεκεμβρίου είναι επίσης ορόσημο, γιατί όσοι συμπολίτες μας θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ως τότε (δηλαδή ως το τέλος δηλαδή της 2ης εβδομάδας) θα έχουν «χτίσει» ικανοποιητική ανοσία ως τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, βοηθώντας έτσι στη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Έρχονται νέα μέτρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα για ανεμβολίαστους – Rapid test στα σουπερμάρκετ και click away στα μαγαζιά

Η επόμενη αναμένεται να είναι εβδομάδα αποφάσεων για το αν χρειάζονται νέα μέτρα ή όχι. Πληροφορίες λένε ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα που φαίνεται να είναι στο επίκεντρο - χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις - είναι για ανεμβολίαστους, αλλά και για εμβολιασμένους. Ειδικά αν αποφασιστεί διπλή μάσκα. :

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ευρώπη λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας κινητοποίησε την κορυφή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από 29% μέχρι 92%), δυσχεραίνοντας τον κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας εντός της ΕΕ.

To ECDC κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την τηλεργασία, επιταχύνοντας παράλληλα τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς των ενηλίκων -και κυρίως για τους άνω των 40 ετών- έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολιασμού.

Η Κομισιόν αναμένεται εντός της εβδομάδας να συζητήσει για την εγκυρότητα και τους πιθανούς χρονικούς περιορισμούς των πιστοποιητικών εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των κρατών-μελών και την έκθεση κινδύνου του ECDC σχετικά με υποχώρηση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και την ανάγκη χορήγησης επιπλέον δόσης.

Οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, η μία μετά την άλλη, παίρνουν μέτρα, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, περιοριστικού και υγειονομικού χαρακτήρα για την αναχαίτιση του νέου πανδημικού κύματος.

Αυστηρό λοκντάουν 15 ημερών επέβαλε η κυβέρνηση της Σλοβακίας, καθώς καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων της νόσου Covid. Μετά τη γειτονική της Αυστρία, η Σλοβακία αποφάσισε πως το πανεθνικό λοκντάουν είναι μονόδρομος, καθώς χθες οι νέες λοιμώξεις «χτύπησαν κόκκινο» με 10.000 κρούσματα. Οι νοσηλείες βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο», ενώ μόλις οι μισοί πολίτες έχουν εμβολιαστεί – το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Η ανάγκη για ανοσοποίηση του ευάλωτου τμήματος του πληθυσμού αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, που ήδη μεταβάλλουν τα πρωτόκολλά τους για να ανταποκριθούν στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Τσεχία έχει επιβάλει τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα – χθες ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες. Η τσεχική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατιώτες για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που υφίστανται πιέσεις – συνολικά νοσηλεύουν πάνω από 700 ανθρώπους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εντός των επόμενων ωρών η Γαλλία και η Ολλανδία αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω της αύξησης του δείκτη μολύνσεων. Οι χώρες προσανατολίζονται σε αυστηροποίηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενίσχυση της εκστρατείας του ενισχυτικού εμβολιασμού και αυξημένη επιτήρηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η Κύπρος ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων και την κατάργηση του «υγειονομικού πάσου» για όσους δεν κάνουν τρίτη δόση.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, ξεκαθάρισε πως ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς επιστρέφει η κινητικότητα στις κοινωνίες. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, σημείωσε, καθώς την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΠΟΥ επισήμανε πως μόνο από την καθολική χρήση μάσκας σε ποσοστό 95% του πληθυσμού θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και 160.000 θάνατοι μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους. Επί του παρόντος, υπολογίζεται πως το 48% του πληθυσμού στη Γηραιά Ηπειρο χρησιμοποιεί τις μάσκες.

Τα τελευταία σενάρια του ECDC «δείχνουν ότι η εν δυνάμει επιβάρυνση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ αυξημένη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με περαιτέρω άνοδο των θανάτων και των νοσηλειών στην Ευρώπη, εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας τώρα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων στον συνολικό πληθυσμό».

Ο τριπλός εμβολιασμός θωρακίζει τους άνω των 60 

Η τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς τα στοιχεία από το πρωτοπόρο Ισραήλ δείχνουν πως προσφέρει πέντε φορές μεγαλύτερη προστασία στους άνω των 60 ετών.

Η «τακτική πίεσης» με τη χρονική λήξη των πιστοποιητικών (στους πέντε μήνες) για τους άνω των 16 ετών φαίνεται πως απέδωσε στο Ισραήλ, που κατάφερε να αναχαιτίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που ξέσπασε Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, τον Οκτώβριο το ποσοστό των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις ήταν πενταπλάσιο εκείνων που είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις που διατίθενται.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει οι φόβοι για ένα πιθανό νέο κύμα στο Ισραήλ. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, ωστόσο η δυναμική μετάδοσης «R» είναι και πάλι πάνω από τη μονάδα. Αλλωστε, περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες που έκαναν τις πρώτες δύο δόσεις δεν έχουν πάει στα εμβολιαστικά κέντρα για την ενισχυτική. Επιπλέον, πολλά κρούσματα (περίπου το 50%) αφορούν παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ηλικιακή ομάδα που θα ξεκινήσει να εμβολιάζεται τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ