Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αλλαγή ισορροπιών! Ευρω-δελφίνοι μετά την αποχώρηση Μέρκελ Γαλλία & Ιταλία

Ιταλία, Γαλλία θα υπογράψουν τη συνθήκη της Ρώμης με στόχο την αλλαγή της ισορροπίας ισχύος της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας Μάριο Ντράγκι και Εμανουέλ Μακρόν θα υπογράψουν συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες, αλλά ένας άλλος Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, σε τομείς που καλύπτουν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Το σχέδιο ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018, υπό τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού επιδεινώθηκαν αφού τον Τζεντιλόνι διαδέχθηκε εκείνο το έτος η λαϊκιστική κυβέρνηση της Λέγκας και το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Υπό τον Ντράγκι, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν αποκατασταθεί πλήρως, και τόσο ο ίδιος, όσο και ο Μακρόν, επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να δράσουν παράλληλα για να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική μετά από χρόνια σκληρών διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Μακρόν θέλει έναν ισχυρότερο δεσμό με την Ιταλία και η Ιταλία θέλει να ενταχθεί στην παραδοσιακή εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», είπε Ιταλός αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόθεση της Ιταλίας είναι η συνθήκη να φέρει το όνομα του παλατιού Quirinale του Ιταλού προέδρου όπου θα υπογραφεί, είπε η πρώτη πηγή. Λεπτομέρειες για την ουσία της συνθήκης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Εκπρόσωπος του Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το γραφείο του Μακρόν ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη συνάντηση των δύο ηγετών σε αυτή τη φάση.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Παρισιού κορυφώθηκαν στις αρχές του 2019, όταν η Γαλλία ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της για μια διαμάχη που αφορούσε τη μετανάστευση.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Ντράγκι και Μακρόν ήταν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη, ένα θέμα στρατηγικής σημασίας και για τους δύο ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακρόν, Ντράγκι και Μητσοτάκης φαίνεται να συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, αλλά όχι τόσο αυστηρούς όσο στο πρόσφατο παρελθόν και περισσότερο «έξυπνους» κανόνες.

Για τη χώρα μας, καθώς βγήκε από μια δεκαετή σχεδόν κρίση της περιόδου των μνημονίων και σταδιακά βγαίνει από τη διετή κρίση της πανδημίας, είναι υψηλής σημασίας να μην επανέλθουν το 2023 σφιχτοί περιορισμοί, που θα επηρεάσουν το ύψος και την κατανομή των δημόσιων δαπανών, αλλά και την πολιτική μείωσης των φόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ γεωπολιτική διάσταση των σχέσεων εμ Ιταλία και Γαλλία καθορίζουν ήδη την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο .

Η ουσία όμως παραμένει και αφορά τα 16 χρόνια γερμανικής κυριαρχίας, η οποία προκάλεσε και την αντίδραση Γάλλων και Ιταλών, εκτός των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ