Κόσμος

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που οι μετανάστες πεθαίνουν από κορονοϊό: Τεμπελιά, παχυσαρκία και κάπνισμα

Το γεγονός ότι οι μετανάστες πλήττονται περισσότερο από τον Covid-19 οφείλεται κυρίως σε «κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες», σύμφωνα με έκθεση του FHM (Αρχή Δημόσιας Υγείας Σουηδίας) τον Απρίλιο. Αλλά τώρα μια μελέτη δείχνει περί τίνος πρόκειται πιο συγκεκριμένα αναδεικνύοντας το τρίπτυχο κακή φυσική κατάσταση, υψηλός δείκτης παχυσαρκίας και κάπνισμα, λέει ένας ερευνητής.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως το επάγγελμα και το εισόδημα, έχουν επηρεάσει το πόσο σοβαρά αρρώστησαν οι άνθρωποι από τον Covid-19 τόσο στη Σουηδία όσο και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με το FHM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να εξηγούν ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των γεννημένων στο εξωτερικό και των Σουηδών. Η προσαρμογή για κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και συνθήκες στέγασης μειώνει τον σχετικό κίνδυνο να χρειαστούν φροντίδα", η αρχή ανέφερε σε έκθεση την άνοιξη.

Αλλά τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι πρόκειται για στάσεις και επιλογές τρόπου ζωής που είναι κοινές μεταξύ των μεταναστών. Αν και οι μετανάστες έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και απλούστερα επαγγέλματα κατά μέσο όρο εντούτοις καπνίζουν πιο συχνά, είναι πιο συχνά παχύσαρκοι και πιο συχνά επιλέγουν έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την αποφυγή της άσκησης και άλλων μορφών σωματικής άσκησης. Αυτό έδειξε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ήδη από το 2002.

Τώρα μια πρόσφατη μελέτη από το GIH (Η Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας στη Στοκχόλμη) δείχνει ότι μόνο η χαμηλή φυσική κατάσταση, ο υψηλός Δείκτης παχυσαρκίας και το κάπνισμα εξηγούν ένα μεγάλο μέρος του υπερβολικού κινδύνου εμφάνισης σοβαρού covid-19 που θα μπορούσε να παρατηρηθεί σε κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτες ομάδες.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς σε πολλά πλαίσια γίνεται μια απλουστευμένη σύνδεση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης και κινδύνου ασθένειας, χωρίς να μελετηθεί λεπτομερέστερα ποια είναι η πραγματική αιτία της κακής υγείας και της ασθένειας”, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Elin Ekblom Bak, μία εξ αυτών που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη.

Μια άλλη μελέτη από την ερευνητική ομάδα στο GIH εξέτασε πώς ο συνδυασμός φυσικής κατάστασης και Δείκτη Παχυσαρκίας έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσοστό τόσο με χαμηλή φυσική κατάσταση όσο και με παχυσαρκία έχει υπερδιπλασιαστεί, από 2,1% σε 5,3%. Επιπλέον, ο συνδυασμός υψηλής φυσικής κατάστασης και κανονικού βάρους έχει μειωθεί από 13,2% σε 9,3%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ