Κόσμος

Κατακραυγή στην Χιλή: Μεγάλη εφημερίδα της χώρας έπλεξε το εγκώμιο του... Ναζί Χέρμαν Γκέρινγκ

Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στη Χιλή δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στον Ναζί Hermann Göring την Κυριακή, προκαλώντας κατακραυγή από πολιτικούς και την εβραϊκή κοινότητα της χώρας.

Το άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε για την 75η επέτειο του θανάτου του Γκέρινγκ και έμοιαζε με εγκώμιο, περιλάμβανε λεπτομέρειες για τη νεολαία του ναζί ηγέτη, τη στρατιωτική καριέρα και τη στενή σχέση με τον Αδόλφο Χίτλερ, και όλα αυτά συνοδευόμενα από διάφορες φωτογραφίες.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, η οργάνωση της Εβραϊκής Κοινότητας της Χιλής χαρακτήρισε το άρθρο «προσπάθεια ξεπλύματος για τον ναζισμό».

«Στην Ευρώπη, αυτή η δημοσίευση θα είχε θεωρηθεί έγκλημα», είπε η οργάνωση, αναφερόμενη σε χώρες που θέτουν εκτός νόμου κάθε δήλωση υποστήριξης η ενστερνισμού προς τους Ναζί.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στο Σαντιάγο είπε ότι «δεν συνηθίζεται η Πρεσβεία να σχολιάζει» άρθρα εφημερίδων, αλλά πρόσθεσε: «Θέλουμε απλώς να το καταστήσουμε πολύ σαφές: Αυτός ο χαρακτήρας, ο Χ. Γκέρινγκ, διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ήταν ένας από τους πυλώνες στο ναζιστικό καθεστώς».

Ο Γκέρινγκ ήταν ένας από τους υψηλότερους αξιωματικούς του Χίτλερ και βοήθησε στη δημιουργία της μυστικής αστυνομικής δύναμης της Γκεστάπο.

Κατά τη διάρκεια του Τετραετούς Σχεδίου του Χίτλερ το 1936, του δόθηκαν ευρείες οικονομικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να κατάσχει εβραϊκή περιουσία. Επωφελήθηκε προσωπικά από τη λεηλατημένη τέχνη και κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είχε στην κατοχή του διάφορα έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας

Στις δίκες της Νυρεμβέργης το 1946, ο Göring κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία, εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό, αλλά αυτοκτόνησε ώρες πριν πραγματοποιηθεί με κατάποση κυανίου.

Πολλοί πολιτικοί που συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές της Χιλής επέκριναν επίσης το άρθρο.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή για εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας», έγραψε ο Sebastián Sichel, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος ως μέρος του συντηρητικού συνασπισμού Chile Podemos. «Η αλληλεγγύη μου είναι με την εβραϊκή κοινότητα και σε οποιονδήποτε άλλον που μπορεί να ένιωσε προσβεβλημένος από τη δημοσίευση».

Η Yasna Provoste, επικεφαλής του κεντρώου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε «βαθιά αλληλεγγύη με την Εβραϊκή Κοινότητα της Χιλής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ