Κόσμος

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα από Γερμανούς πολιτικούς: Η Τουρκία κινδυνεύει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Stern, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι η ''κυβίστηση'' από τον Τούρκο Πρόεδρο,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την απειλή του να απελάσει τους πρεσβευτές 10 χωρών, χαιρετίστηκε από τους Γερμανούς πολιτικούς.

Ο Nils Schmid, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), δήλωσε στο ραδιόφωνο RBB ότι πέρασαν από μια δύσκολη διπλωματική διαδικασία, αλλά τελικά ο Ερντογάν «τα παράτησε».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι δέκα πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα κυρήσσονταν personae non gratae, αλλά οι χθεσινές αμοιβαίες δηλώσεις έδειξαν σημάδια άμβλυνσης των διαφορών.

Υπενθυμίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τον Οσμάν Καβαλά, ο Σμιντ είπε: «Εάν η Τουρκία επιμείνει να μην εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις, θα ήταν αναπόφευκτο να απομακρυνθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης». Ο Schmid υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική πολιτική αδυναμία κλιμακώνοντας την ένταση στην εξωτερική πολιτική. Όπως και στο παρελθόν, η κυβέρνηση δεν πρέπει να παγιδευτεί σε αυτή το ''γαϊτανάκι'' θυμού και λεκτικών αντιπαραθέσεων, αλλά πρέπει να επανέρχεται στο ίδιο το ζήτημα ξανά και ξανά, ήρεμα και αποφασιστικά», είπε ο Σμιντ.

Ο Johann Wadephul, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένοι με την υπέρβαση της κρίσης και τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός στρατιωτικός εταίρος για το ΝΑΤΟ λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Ο Wadephul είπε ότι ήταν σωστό να «χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο».

Ο Wadephul είπε ότι μακροπρόθεσμα, η Τουρκία είναι «σίγουρη ότι θα πλησιάσει ξανά την Ευρώπη σε μια άλλη κυβερνητική θητεία» και είπε, «Υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ