Κόσμος

Έπαιξε και έχασε και πάλι ο "αυτόχειρας" Σουλτάνος: Σκαμπίλι μεγατόνων της ΕΕ στην Άγκυρα για τους 10 πρέσβεις

Για "απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης" κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σχολιάζοντας την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηριστούν «personae non gratae» οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Το κλίμα ανάμεσα σε Δύση και Άγκυρα παραμένει τεταμένο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μπήκε σε νέα τροχιά σύγκρουσης, με αφορμή την υπόθεση Καβαλά, ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρυχθούν «μια ώρα αρχύτερα ανεπιθύμητοι οι 10 πρέσβεις», μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν θέση στη χώρα αν δεν την ξέρουν.

Από την πλευρά του, ο Σασόλι με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε πως η απέλαση των δέκα πρέσβεων είναι «ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε νωρίτερα πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει τους 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών '«personae non gratae» επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

«Κοιμούνται και σηκώνονται με τον Καβαλά. Ο Καβαλά είναι το παράρτημα του Σόρος στην Τουρκία. Γι’ αυτό ήρθαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι 10 πρεσβευτές. Τί αυθάδεια ήταν κι αυτή! Εδώ είναι Τουρκία! Η ένδοξη Τουρκία! Κανείς δεν μπορεί να μας δώσει οδηγίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους:

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στον υπουργό των Εξωτερικών μας και του είπα "κανόνισε να κηρυχθούν μια ώρα αρχύτερα οι 10 πρέσβεις personae non grata". Έτσι αυτοί θα γνωρίσουν, θα καταλάβουν και θα μάθουν την Τουρκία. Όσο δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα να γνωρίσουν και να καταλάβουν την Τουρκία, θα πρέπει να φύγουν από εδώ».

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το τέλος του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, αλλά και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Την ωρα που ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, την αποφυλάκισή του ζήτησαν από την Άγκυρα 10 πρεσβείες ξένων χωρών στην Τουρκία: των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

«Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από μια προηγούμενη αθώωση, επισκιάζουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του», ανέφεραν.

H διπλωματική ωστόσο πρωτοβουλία για τον 64χρονο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, η οποία κάνει λόγο για παρέμβαση τρίτων στην τουρκική δικαιοσύνη, ενώ ο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, κάλεσε τους πρέσβεις να σεβαστούν την «ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων», προσθέτοντας πως «ξεπερνούν τα όρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά

Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και σπούδασε Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ενώ ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση στα 25 του, όταν πέθανε ο πατέρας του.

Σταδιακά αφιερώθηκε στον εκδοτικό τομέα, την τέχνη και τον πολιτισμό, ενώ το 1982, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Iletisim, που εκδίδει βιβλία και περιοδικά.

Ο 64χρονος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013 που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία και για συμμετοχή στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποφάσισε την αποφυλάκιση του Καβαλά τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά οι τουρκικές αρχές αγνόησαν την απόφαση.

Τον περασμένο μήνα, το 47μελές Συμβούλιο της Ευρώπης -στο οποίο είναι μέλος η Τουρκία- ανάφερε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες κατά της Άγκυρας, εκτός εάν ο Καβαλά αποφυλακιστεί πριν από τον Νοέμβριο.

Εάν μάλιστα η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί, δεν αποκλείεται να ληφθούν τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της.

Ο Καβαλά είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή εάν καταδικαστεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ