Κόσμος

Βρετανία: Ολοένα και πιο διαδεδομένη η μετάλλαξη Δέλτα+

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι όρισε μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Delta του κορονοϊού, η οποία ονομάζεται AY.4.2 (ή «Delta Plus»), ως «παραλλαγή υπό έρευνα», αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη Delta.

«Ο χαρακτηρισμός έγινε με βάση ότι αυτή η υποκατηγορία έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες και υπάρχουν κάποια πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι η AY.4.2 μπορεί να έχει αυξημένο ποσοστό ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκριτικά με τη Delta», επισημαίνει η UKHSA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παρότι στοιχεία εξακολουθούν να ανακύπτουν, δεν φαίνεται ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση» ή ότι «καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος», κατά την ίδια ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Reuters.

Στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να αναφερθεί πως στη χώρα μας, 11 δείγματα τα οποία με τα παλαιότερα δεδομένα ταξινομούνταν ως στέλεχος ΑΥ.4 (που ανήκει στο στέλεχος Delta), πλέον -με την τρέχουσα αναθεώρηση- ταξινομούνται ως στέλεχος ΑΥ.4.2.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την παρουσία του στελέχους αυτού και στην Ελλάδα, λέγοντας «δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ