Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί κάποιοι φοβούνται ένα «Polexit» από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Κατάντησε η ΕΕ νέα Σοβιετική Ένωση;

Η Πολωνία θα είναι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσοχής αυτή την εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki να απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζουν ένα νομικό αίνιγμα που δημιουργήθηκε με πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας.

Ορισμένοι αντίπαλοι της πατριωτικής κυβέρνησης της Πολωνίας φοβούνται ότι η απόφαση του δικαστηρίου έθεσε τη χώρα σε μια πορεία προς ένα πιθανό «Polexit» ή μια αποχώρηση από την ΕΕ των 27 κρατών όπως η Βρετανία με το Brexit. Η κυβέρνηση καταγγέλλει αυτούς που διαδίδουν την ιδέα, την οποία αποκαλεί «ψεύτικες ειδήσεις».


Το ιστορικό

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, βρίσκεται σε σύγκρουση με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015. Η διαμάχη αφορά σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές στο πολωνικό δικαστικό σύστημα που δίνουν στο κυβερνών κόμμα περισσότερη εξουσία. Οι πολωνικές αρχές λένε ότι επιδιώκουν τη μεταρρύθμιση ενός διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού συστήματος δικαιοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι αλλαγές διαβρώνουν το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου και ισορροπίας της χώρας.


Καθώς η αντιπαράθεση για τη δικαιοσύνη έχει ενταθεί, με την Κομισιόν να απειλεί να παρακρατήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια περί της πανδημίας στην Πολωνία, η πολωνική ηγεσία συγκρίνει μερικές φορές την ΕΕ με τη Σοβιετική Ένωση, την κατοχική δύναμη της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ryszard Terlecki, αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος, είπε τον περασμένο μήνα ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως η Πολωνία θέλει, «θα πρέπει να αναζητήσουμε δραστικές λύσεις». Αναφερόμενος στο Brexit, είπε επίσης: «Οι Βρετανοί έδειξαν ότι η δικτατορία της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών δεν τους ταιριάζει και έφυγαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Μάρεκ Σούσκι, ένα άλλο κορυφαίο μέλος του κόμματος, είπε ότι η Πολωνία «θα πολεμήσει τον κατακτητή των Βρυξελλών» όπως ακριβώς πολέμησε τους ναζί και τους σοβιετικούς κατακτητές στο παρελθόν. «Οι Βρυξέλλες μας στέλνουν άρχοντες που υποτίθεται ότι θα βάλουν την Πολωνία σε τάξη, για να μας γονατίσουν, ώστε να είμαστε ένα γερμανικό κράτος και όχι ένα περήφανο κράτος ελεύθερων Πολωνών», δήλωσε.

Αυτό το μήνα το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας αμφισβήτησε την ιδέα ότι το δίκαιο της ΕΕ υπερισχύει των νόμων των 27 κρατών μελών της με μια απόφαση που λέει ότι ορισμένοι νόμοι της ΕΕ είναι ασυμβίβαστοι με το σύνταγμα της χώρας.Αυτή η απόφαση δίνει στην πολωνική κυβέρνηση τη δικαιολογία που είχε επιδιώξει για να αγνοήσει τις οδηγίες του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδίως σε θέματα δικαστικής ανεξαρτησίας.

Η απόφαση σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό τεστ για την ΕΕ μετά από χρόνια διαχείρισης του ακατάστατου διαζυγίου της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τι λέει η πολωνική κυβέρνηση

Οι Πολωνοί ηγέτες λένε ότι είναι παράλογο ότι θέλουν να φύγουν από την ΕΕ και κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι παίζει με την ιδέα του «Polexit» για πολιτικό όφελος.

Ο πρωθυπουργός Morawiecki είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η αντιπολίτευση «προσπαθεί να υπονοήσει ότι θέλουμε να αποδυναμώσουμε την Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποχώρησή μας από την ΕΕ. Αυτό προφανώς δεν είναι μόνο fake news, είναι ακόμη χειρότερο. Είναι απλώς ένα ψέμα που φτιάχτηκε για να αποδυναμώσει την ΕΕ».

Το ζήτημα όμως είνια πως η ΕΕ δεν έχει νομικό μηχανισμό για την απέλαση ενός μέλους. Αυτό σημαίνει ότι για να συμβεί το Polexit, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη Βαρσοβία. Προς το παρόν, η ιδέα φαίνεται εξωφρενική, επειδή η ένταξη στην ΕΕ, στο εσωτερικό της Πολωνίας είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με έρευνες που δείχνουν ότι πάνω από το 80% των Πολωνών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ. Όταν η Πολωνία εισήλθε στην ΕΕ το 2004, οι Πολωνοί κέρδισαν νέες ελευθερίες να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε ολόκληρη την ΕΕ και ξεκίνησε ένας δραματικός οικονομικός μετασχηματισμός που ωφέλησε εκατομμύρια.Τότε είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για τον “Πολωνό υδραυλικό” και την περιβόητη Οδηγία «Μπολκεστάιν»!

Ωστόσο, σήμερα ορισμένοι Πολωνοί εξακολουθούν να φοβούνται ... Ανησυχούν ότι εάν παρακρατηθούν νέα κονδύλια της ΕΕ από την Πολωνία για διαφορές σχετικά με το κράτος δικαίου, οι Πολωνοί μπορεί τελικά να αισθανθούν ότι δεν είναι πλέον προς όφελός τους να ανήκουν στην Ένωση.

Κάποιοι απλώς φοβούνται ένα πολιτικό ατύχημα σύμφωνα με το τι συνέβη με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ