Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γεωπολιτικό πάζλ! Ινδία, ΗΠΑ, Ισραήλ και ΗΑΕ ''ενώνονται'' για να σχηματίσουν το 2ο Quad;

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια εικονική συνάντηση τη Δευτέρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Δρ. Jaishankar βρίσκεται για επίσκεψη στο Ισραήλ όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του Yair Lipid και κάλεσε επίσης τον Πρωθυπουργό Naftali Bennett.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα, ο Jaishankar και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid θα πραγματοποιήσουν συνάντηση από τη Δυτική Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, οι οποίοι θα ενταχθούν ουσιαστικά μαζί τους.

Μετά την υπογραφή των Αβρααμικών Συμφωνιών του 2020, αυτή η συνάντηση αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών της ισραηλινής κυβέρνησης να οικοδομήσει ισχυρές διεθνείς σχέσεις που θα ενισχύσουν τη θέση της στην περιοχή και στον κόσμο και θα συμβάλουν στην προσφορά μιας ισχυρής και έξυπνης ώθησης για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Τελ Αβίβ και των γειτόνων του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Yair Lapid.

Η συμφωνία είχε οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, η οποία στη συνέχεια περιελάμβανε επίσης το Μπαχρέιν. Οι Αβρααμικές Συμφωνίες αναφέρονται συλλογικά σε συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Πριν από αυτήν την τετραμερή συνάντηση, υπήρξε μια τριμερής συνάντηση ΗΑΕ-Ισραήλ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στο θέμα της «ειρηνικής συνύπαρξης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έγραψε: «Στο επίκεντρο της επίσκεψής μου εδώ είναι η ανησυχία για τον αγώνα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά. Το Ιράν γίνεται χώρα-κατώφλι της πυρηνικής ενέργειας. Κάθε μέρα που περνά, κάθε καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις φέρνει το Ιράν πιο κοντά σε μια πυρηνική βόμβα».

Και συνέχισε προσθέτοντας: «Δεν θέλω να ολοκληρώσω με φόβο, αλλά με ελπίδα. Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Υπάρχει μια συμμαχία μετριοπαθών. Επικεντρωμένη στη ζωή, επικεντρωμένη στην ελπίδα, επικεντρωμένη στην αισιοδοξία, επικεντρωμένη στο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ινδία συνεργάζεται στενά με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και ως προς την ηλιακή τεχνολογία. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν σύμφωνο που ξεκίνησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων Ινδίας-Ισραήλ (IFFIICC) για την ηλιακή τεχνολογία.

Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από αυτή τη συνάντηση, το Ισραήλ θα ενταχθεί επίσημα στην ινδική πρωτοβουλία της Διεθνής Ηλιακής Συμμαχίας (ISA), της οποίας μέρος αποτελεί και η χώρα μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ