Κόσμος

Σκόπια: Κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής για τον Ζάεφ

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στα Σκόπια διεξάγονται την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου.

Οι δημοτικές εκλογές στα Σκόπια έχουν λάβει καθαρά χαρακτήρα αναμέτρησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σχεδόν εξαφανισμένα από την ατζέντα.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε 80 δήμους της χώρας και στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 31 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ είχε πετύχει μία συντριπτική νίκη, η οποία ωστόσο οφειλόταν και στο ότι το VMRO-DPMNE του οποίου ηγούνταν τότε ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε απολέσει μερικούς μήνες νωρίτερα την εξουσία, έπειτα από 11 χρόνια παραμονής σε αυτή και είχε εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αναμένεται να επαναληφθεί στον βαθμό εκείνο, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα, ενώ η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ υφίσταται ήδη φθορά έπειτα από 4,5 χρόνια στην εξουσία και το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ αναμένεται να υποστεί απώλειες, άγνωστες ακόμη σε ποιο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ελέγχονται για την αξιοπιστία τους, καθώς πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες που συνδέονται με κόμματα και τα αποτελέσματά τους ήταν αρκετά αντιφατικά.

Το ενδιαφέρον των δημοτικών αυτών εκλογών στρέφεται και στο ποιος θα επικρατήσει στον δήμο των Σκοπίων, όπου θα κριθούν ώς ένα βαθμό και οι εντυπώσεις για τον νικητή των δημοτικών εκλογών, με πιθανό σενάριο η αναμέτρηση στα Σκόπια να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 12 τον αριθμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, προβάδισμα στα Σκόπια φέρεται να έχει ο νυν δήμαρχος, Πέτρε Σιλέγκοφ, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως υποψήφιος του SDSM. Την υποψηφιότητα του Σιλέγκοφ στηρίζει και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς τα δύο αυτά κόμματα συμφώνησαν για συνεργασία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Κύριος αντίπαλος του Σιλέγκοφ θα είναι η πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας , Ντανέλα ‘Αρσοφσκα, η οποία αναφέρει ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητη, αν και επισήμως έχει τη στήριξη του VMRO-DPMNE και της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Οι Αλβανοί ψηφοφόροι αναμένεται να αποτελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα για την εκλογή του νέου δημάρχου των Σκοπίων, καθώς αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος στην πρωτεύουσα των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ