Κόσμος

Νιγηρία: Ένοπλοι «γάζωσαν» κόσμο σε αγορά – 19 νεκροί

Η επίθεση έγινε στην αγορά του χωριού Ουνγκουάν Λάλε, που ανήκει στην περιφέρεια Σαμπόν Μπίρνι, στην πολιτεία Σοκότο, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα.

Οι ένοπλοι «επιτέθηκαν στην αγορά το απόγευμα και δολοφόνησαν 19 ανθρώπους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίνου αλ Μουστάφα Γκομπίρ, τοπικός βουλευτής που εκπροσωπεί την περιφέρεια στο κοινοβούλιο της Σοκότο.

Πολλοί έμποροι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, είπε ο ίδιος.

«Οι ένοπλοι σκότωσαν κάπου είκοσι ανθρώπους στην αγορά και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά», σύμφωνα με τον Αμπουμπακάρ Σέχου, έμπορο που μπόρεσε να διαφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έφθασαν περί τις 15:00, μετά την προσευχή της Παρασκευής», πρόσθεσε.

Ενδέχεται να επρόκειτο για επίθεση αντιποίνων. Πρόσφατα 11 κακοποιοί σκοτώθηκαν σε αγορά γειτονικού χωριού από ομάδα αυτοάμυνας που δρα στην περιοχή.

Η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία έχουν μετατραπεί εδώ και περίπου μια δεκαετία σε θέατρο συχνών επιθέσεων οπλισμένων συμμοριών, οι οποίες εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες και απαγωγές για λύτρα.

Οι πληροφορίες για την επίθεση της Παρασκευής άργησαν να φτάσουν στα μέσα ενημέρωσης επειδή οι αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιχείρηση από το στρατό της Νιγηρίας

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο στρατός της Νιγηρίας διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχείρηση, χερσαία και αεροπορική, βάζοντας στο στόχαστρο καταυλισμούς συμμοριών στη γειτονική πολιτεία Ζαμφαρά.

Ορισμένοι κακοποιοί διέφυγαν κι έστησαν καταυλισμούς στην περιφέρεια Σαμπόν Μπίρνι, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον κοντινών χωριών.

Αντιμέτωπες με τη δράση των συμμοριών, οι αρχές στη Σοκότο αποφάσισαν να ανασταλούν οι εβδομαδιαίες αγορές και να διακοπεί η λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών στις περιοχές που γειτνιάζουν με την πολιτεία Ζαμφαρά, ανάμεσά τους και τη Σαμπόν Μπίρνι.

Ο σκοπός ήταν να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των κακοποιών με τρόφιμα και να εμποδιστούν οι επικοινωνίες τους.

Αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια στην πολιτεία Σοκότο, ο Γκάρμπα Μόγι, επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας πως η αγορά που υπέστη επίθεση άνοιξε «παρά την απαγόρευση» των αρχών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...