Κόσμος

Βραζιλία: Νοσοκομείο έκανε δοκιμές σε ασθενείς χωρίς να το ξέρουν

Κλινικές δοκιμές με μη εγκεκριμένα φάρμακα πραγματοποιούσε νοσοκομειακός όμιλος στη Βραζιλία σε ηλικιωμένους ασθενείς κορονοϊό εν αγνοία τους προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρουπερί ύπαρξης μιας «θαυματουργής θεραπείας».

Τα έγγραφα της νοσηλείας τους παραποιήθηκαν προκειμένου να αποκρύψουν την αιτία θανάτου, δήλωσε η Μπρούνα Μοράτο, μία από τους δικηγόρους των γιατρών που έκαναν τις αποκαλύψεις αυτές στη Γερουσία, η οποία ερευνά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Ο όμιλος Prevent Senior απέρριψε τις κατηγορίες ως αβάσιμες και τόνισε ότι «ανακοινώνει με ευλάβεια» όλους τους θανάτους. Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο το 7% των 56.000 ασθενών με covid-19 που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία του ομίλου πέθανε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ποσοστό καλύτερο σε σχέση με άλλα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέδρο Μπατίστα, ιδιοκτήτης και εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομειακού ομίλου, παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ενώπιον της Γερουσίας την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα ιατρικά έγγραφα των ασθενών τροποποιούνταν για να αφαιρείται οποιαδήποτε αναφορά στην covid-19 έπειτα από δύο εβδομάδες νοσηλείας, εξηγώντας ότι πλέον δεν υπήρχε κίνδυνος να μολύνουν άλλους.

Ωστόσο αρνήθηκε ότι στα νοσοκομεία του γίνονταν κλινικές δοκιμές με μη εγκεκριμένα φάρμακα σε ασθενείς εν αγνοία τους, σημειώνοντας ότι οι γιατροί τα συνταγογραφούσαν όταν το ζητούσαν οι ασθενείς. «Ο γιατρός είναι αυτός που συνταγογραφεί οποιοδήποτε φάρμακο και την εποχή εκείνη όλοι θυμούνται τις δηλώσεις (του προέδρου Μπολσονάρου) και άλλων ατόμων με επιρροή, οπότε πολλοί ασθενείς ζητούσαν τα φάρμακα αυτά» εξήγησε ο Μπατίστα στους γερουσιαστές.

«Απέλυαν γιατρούς που διαφωνούσαν με το “κιτ covid-19″»

Χθες Τρίτη η Μοράτο, που εκπροσωπεί 12 γιατρούς που εργάζονταν στον Prevent Senior, δήλωσε ότι ο όμιλος απείλησε και απέλυσε γιατρούς που διαφωνούσαν με το «κιτ covid-19» το οποίο περιελάμβανε υδροξυχλωροκίνη, ερυθρομυκίνη και ιβερμεκτίνη. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών στην αντιμετώπιση της covid-19.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πολλοί ευάλωτοι, ηλικιωμένοι ασθενείς ενημερώθηκαν ότι πρόκειται για μια καλή θεραπεία, αλλά δεν γνώριζαν ότι τους χρησιμοποιούσαν σαν πειραματόζωα» κατήγγειλε η Μοράτο στους γερουσιαστές.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο νοσοκομειακός όμιλος είχε ζητήσει από τους γιατρούς να μην εξηγούν τη θεραπεία στους ασθενείς ή στους συγγενείς τους. «Στόχος ήταν να δείξουν ότι υπάρχει μια αποτελεσματική θεραπεία στην covid-19», εξήγησε η δικηγόρος.

Η Μοράτο υπογράμμισε ότι ο όμιλος είχε συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση Μπολσονάρου, την ώρα που ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπερασπιζόταν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών έναντι της covid-19 και ζητούσε από τους Βραζιλιάνους να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

600.000 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από τη νόσο, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ