Κόσμος

Ο πανικός των αυξήσεων στην ενέργεια ενεργοποιεί την εξόρυξη υδρογονανθράκων από TOTAL-ENI-EXXON στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι πρόθυμη να ξεκινήσει την ανάπτυξη των υπεράκτιων πόρων της, αλλά η πρόοδος είχε σταματήσει λόγω πανδημίας, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας όμως σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ανακίνησαν όλα τα προγράμματα εξόρυξης και ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες κολοσσούς TOTAL-ENI-EXXON, φέρνοντας το νησί στο επίκεντρο Παρισιού, Ρώμης, και Ουάσιγκτον που θα στείλουν τα πολεμικά τους πλοία όταν ξεκινήσουν οι εξορύξεις λόγω Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε συνομιλίες με την ExxonMobil ενόψει των γεώτρησης που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Ο Αναστασιάδης είχε συναντήσει τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Exxon, Μάικ Κάζινς στη Νέα Υόρκη και οι δύο πλευρές συζήτησαν τα σχέδια της εταιρείας για το τεμάχιο 10.

Συζητήθηκαν επίσης τα ευρύτερα αναπτυξιακά σχέδια για τα ενεργειακά σχέδια της Ανατολικής Μεσογείου και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ).

Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι.

Από την πλευρά της Exxon, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για διερεύνηση των συνόρων John Ardill και ο διευθυντής κυβερνητικών σχέσεων Rochdi Younsi.

Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου ανέφερε ότι η Exxon σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 στα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην αμερικανική εταιρεία ανήκει το κοίτασμα Glaucus-1 στο τεμάχιο 10 από το 2019, στο οποίο έχουν ανακαλυφθεί 142-227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το πρώτο κοίτασμα, το Delphyne-1, δεν βρήκε εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες.

Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Πηλείδου τώρα, πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας Eni, Luca Bertelli, στις 28 Σεπτεμβρίου, στην Ιταλία.

Η Eni έχει το κοίτασμα Calypso στο Κυπριακό Τμήμα 6, το οποίο συγκρίνεται με το σημαντικό πεδίο Zohr της Αιγύπτου.

Η ιταλική εταιρεία και η TotalEnergies κυριαρχούν στην κυπριακή ΑΟΖ, κατέχοντας επτά από τις οκτώ άδειες εξερεύνησης.

Η κ. Πηλείδου, μιλώντας τον Αύγουστο, είπε ότι οι δύο εταιρείες θα ξαναρχίσουν τις γεωτρήσεις στις αρχές του 2022.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ΗΠΑ και Γαλλία και Ιταλία θα στείλουν πολεμικά πλοία στη περιοχή για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Βέβαια, και η Ελλάδα πρέπει να στείλει πολεμικά, καθώς δεν μπορεί μόνο οι ξένες δυνάμεις να προστατεύουν το νησί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού ενόψει πιθανών νέων προκλήσεων το επόμενο διάστημα δια στόματος Ε.Μακρόν, δίνει μια άλλη δυναμική στις όποιες εξελίξεις στην περιοχή που “δονείται” από τις νέες ενεργειακές συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Μακρόν είχε αναφέρει στον Κύπριο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη την πλήρη δέσμευση του Παρισιού στη στρατηγικά σημαντική σχέση Κύπρου-Γαλλίας που αποσκοπεί στην από κοινού αντιμετώπιση των (τουρκικών) προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται το ίδιο όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...