Κόσμος

Γαλλία-εκλογές-Γερμανία: Το Παρίσι αναμένει τον σχηματισμό μίας «ισχυρής» κυβέρνησης στο Βερολίνο

Η Γαλλία ελπίζει να υπάρξει "γρήγορα" ένας "ισχυρός" καγκελάριος στη Γερμανία δίπλα της προκειμένου η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την επομένη των γερμανικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Υπάρχει ένα γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο France 2, ενώ η Γερμανία ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, νικητές των εκλογών με βραχεία κεφαλή, και οι συντηρητικοί διεκδικούν αμφότεροι την ηγεσία της μελλοντικής κυβέρνησης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να στηριχθούν σε άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφία, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εμφανίζονται ως οι μελλοντικοί ρυθμιστές.

Τα δύο στρατόπεδα ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λίγο πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, για έξι μήνες.

Ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν "από τώρα" με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα "προκειμένου να γνωριστούν" και να "μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα" μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Όλα είναι "δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά" δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός. Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ