Κόσμος

Σε τέλμα η Γερμανία, σε αγωνία η Ευρώπη: Η Γερμανία πάει για την πρώτη της εθνική κυβέρνηση από τρία κόμματα

Σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη έχει το ασταθές αποτέλεσμα στις γερμανικές εκλογές με βάση  τουλάχιστον τα exit polls 


Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος του απερχόμενου κεντροδεξιού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, λέει ότι το κόμμα του θα κάνει «ό, τι μπορεί» για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, παρά το ότι αναμένεται το χειρότερο αποτέλεσμα ιστορικά από την εποχή της Γερμανίας του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι Σοσιαλδημοκράτες της κεντροαριστεράς “κλειδώθηκαν” σε πολύ οριακή αναμέτρηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (Χριστιανική Ένωση) στις γενικές εκλογές της χώρας, σύμφωνα με τα exit polls. Και οι δύο φαίνεται να έχουν περίπου 25% υποστήριξη ψηφοφόρων.Ο Λάσετ δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα" που προβλέπεται από τα exit polls. Πρόσθεσε δε ότι «το αποτέλεσμα θέτει τη Γερμανία, την Ένωση, αλλά κι όλα τα δημοκρατικά κόμματα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις».
Ακόμη είπε ότι η Γερμανία πιθανότατα θα έχει την πρώτη της εθνική κυβέρνηση από τρία κόμματα.  «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σχηματίσουμε κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ένωσης, επειδή η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιος θα ηγηθεί;

Αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων δήλωσαν ότι ελπίζουν να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας και οι υποψήφιοί τους να διαδεχθούν τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα τυπικά παράγει κυβερνήσεις συνασπισμού, αλλά η μεταπολεμική Γερμανία δεν είχε δει στο παρελθόν ένα κόμμα-νικητή να λαμβάνει λιγότερο από το 31% των ψήφων, που κέρδισε η Χριστιανική Ένωση το 1949. 

Δεδομένων των προβλέψεων από τα exit poll, η συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Κάτι πολύ σοβαρό για την Ευρωπαϊκή Ένωση... Η Μέρκελ θα παραμείνει ως υπηρεσιακή ηγέτης μέχρι τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αν και όλοι μιλούν για μια «μακρά εκλογική βραδιά» τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν...

Ο Σολτς θα μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Οι Πράσινοι κλίνουν παραδοσιακά προς το κόμμα του Scholz και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προς τον Laschet.

Ένας άλλος πιθανός συνδυασμός διακυβέρνησης θα ήταν η επανάληψη του απερχόμενου «μεγάλου συνασπισμού» των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων της Γερμανίας, της Χριστιναικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών, με όποιον από τους δύο Scholz ή Laschet μπροστά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Μέγα κάζο! Οι Ρώσοι “καρφώνουν” την Άγκυρα: Οι Τούρκοι δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τους πυραύλους S-400 κατά της Ελλάδος

Ρώσοι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τουρκικής πλευράς, οι πιθανοί λόγοι για την έλλειψη...