Κόσμος

Εκλογές στη Γερμανία: Μπαίνουν στην μετά - Μέρκελ εποχή – Η διαδικασία σε αριθμούς

Τέλος εποχής για τη Γερμανία. Από νωρίς το πρωί, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησής τους.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή του. Η ισχυρή κυρία της Ευρώπης, η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου επί σχεδόν 16 χρόνια, αποσύρεται από την πολιτική σκηνή της Γερμανίας, με τους πολίτες να την αποχαιρετούν συναισθηματικά φορτισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκλογές για τη σύνθεση του 20ου Bundestag βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιθανά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί της αναμέτρησης

Οι περίπου 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι – εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια είναι νέοι- καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 47 πολιτικά κόμματα. Είναι τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει σε ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Τα 31,2 εκατομμύρια είναι γυναίκες και τα 29,2 εκατομμύρια άνδρες.

Σημειώνεται ότι, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, περίπου το 40% των πολιτών, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο.

Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag ανέρχονται σε 6.211. Μάλιστα, το 17,1% είναι κάτω των 30 ετών.

Οι 506 βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα που θα καταφέρουν να εκλεγούν θα είναι 5+ 1. Πρόκειται για την Χριστιανοδημοκρατική/Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους (FDP) και ίσως την Αριστερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες είναι 598

Οι μισές από τις έδρες αυτές κατανέμονται στους βουλευτές που κερδίζουν την απλή πλειοψηφία των ψήφων στις 299 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, φέτος ο αριθμός των βουλευτών αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Λόγω του πολύπλοκου εκλογικού συστήματος και της δυνατότητας που προσφέρει για την υπέρβαση των βουλευτών δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 1.000.

Ο κάθε πολίτης διαθέτει δύο ψήφους. Με την πρώτη επιλέγει με σταυρό προτίμησης τον υποψήφιο από την εκλογική του περιφέρεια και με την δεύτερη επιλέγει το κόμμα. Με τη δεύτερη ψήφο κρίνεται η σύνθεση του Bundestag.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές δέκα ώρες. Θα κλείσουν στις 18:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης και μία με δύο ώρες αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα Exit polls.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ