Κόσμος

Ο Μεγάλος "κοριός": Η Γεωργιανή “ΕΥΠ” παρακολουθούσε και “φακέλωνε” πολιτικούς, διπλωμάτες και Μητροπολίτες

Στη Γεωργία δημιουργήθηκε μια μεγάλη διαμάχη τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας παρακολουθούσαν τις συνομιλίες διπλωματών, πολιτικών καθώς και όλων των Μητροπολιτών και ιερέων της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας.

Σύμφωνα με τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης, η διαρροή προήλθε από ένα πρώην μέλος των γεωργιανών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος διέρρευσε τους φακέλους με την παράνομη παρακολούθηση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των μελών της Ιεράς Συνόδου, του Πατριάρχη της Γεωργίας, των βοηθών του, των επισκόπων, ιερέων και μοναχών.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συνομιλίες που περιέχουν πληροφορίες για τις πολιτικές τους απόψεις, δραστηριότητες και προσωπική ζωή.

Το κανάλι Formula TV ανέφερε ότι η διαρροή δεδομένων δείχνει, μεταξύ άλλων, στενές σχέσεις κληρικών και μοναχών, καθώς και περιπτώσεις παιδοφιλίας και συστηματικής χρήσης ναρκωτικών, ακόμη και μέσα στην εκκλησία.

Τα αρχεία δείχνουν επίσης πιθανές σχέσεις μεταξύ εκπροσώπων του Πατριαρχείου Γεωργίας και της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων ή νόμιμων δραστηριοτήτων του γεωργιανού κλήρου στη Ρωσία.

Αναφέρουν επίσης πληροφορίες για τον Πατριάρχη Γεωργίας, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν από τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την περίοδο 1956-1960 σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, το 1959 χειροτονήθηκε από τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Α 'της και συνεργάστηκε με την KGB με το ψευδώνυμο "Iverian".

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, η βοηθός του Πατριάρχη Ηλία, Shorena Tetruashvili, επρόκειτο να εγκαταλείψει τη θέση της στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, παραμένει στη θέση της μέχρι σήμερα κατόπιν αιτήματος του Πατριαρχείου Μόσχας, όπως αναφέρει το JAM News.

Εκπρόσωπος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου της Γεωργίας, Andria Jagmaidze, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα βιαστούν να σχολιάσουν περαιτέρω.


Η Εισαγγελία της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα με βάση αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για παραβίαση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας δήλωσαν ότι "είναι έτοιμες να συνεργαστούν στενά σε κάθε στάδιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Εισαγγελία".

Αρκετοί εξέχοντες δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιβεβαίωσαν ότι τα έγγραφα περιλαμβάνουν τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες και τις αλληλεπιδράσεις των κοινωνικών μέσων με αξιωματούχους της Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ