Κόσμος

Στο στόχαστρο κορυφαίας σκακίστριας το Netflix

Η μίνι δραματική σειρά του Netflix “The Queen’s Gambit”, η οποία προβλήθηκε από 62 εκατομμύρια λογαριασμούς τις 28 πρώτες ημέρες από την κυκλοφορία της, βρέθηκε στο στόχαστρο στης κορυφαίας Γεωργιανής σκακίστριας, Nona Gaprindashvili, εξαιτίας μίας ατάκας που υποννοούσε ότι η ίδια δεν είχε αντιμεωπίσει ποτέ άντρες. Κάτι που είναι απολύτως ψευδές.

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο επεισόδιο του “The Queen’s Gambit”, όπου κατά την διάρκεια του κορυφαίου τουρνουά στην Μόσχα ένας εκφωνητής αναφέρεται στην Gaprindashvili, συγκρίνοντας τα επιτεύγματα της με αυτά της Beth Harmon, την οποία υποδύθηκε η Anya Taylor – Joy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Το μόνο ασυνήθιστο πράγμα με αυτήν [την Harmon], στην πραγματικότητα, είναι το φύλο της. Και ακόμη κι αυτό δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία” λέει ο εκφωνητής, καθώς η κάμερα γυρίζει σε μια γυναίκα που παρακολουθεί τον αγώνα. “Υπάρχει η Nona Gaprindashvili, αλλά είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άντρες”.

Η σειρά είναι μυθοπλασία, αλλά υπάρχει μια πραγματική πρωτοπόρος σκακίστρια που ονομάζεται Nona Gaprindashvili και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Grandmaster. H 80χρονη πλέον σκακίστρια ένιωσε πολύ άσχημα όταν έμαθε ότι η τηλεοπτική εκπομπή είχε διαγράψει τις πολλές επιτυχίες της ενάντια σε άντρες αντιπάλους. (Ένας τίτλος του 1968 στους New York Times, για παράδειγμα, γράφει: «Σκάκι: Η δεσποινίς Gaprindashvili νίκησε 7 άνδρες σε ένα ισχυρό τουρνουά».)

Έτσι την Πέμπτη, η Gaprindashvili κατέθεσε μήνυση εναντίον του Netflix στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο στο Λος Άντζελες, ζητώντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο ισχυρισμός ότι δεν έχει ανταγωνιστεί ποτέ άνδρες είναι “προφανώς ψευδής”, “κατάφωρα σεξιστικός” και “περιφρονητικός”.

Η αγωγή των 25 σελίδων αναφέρει ότι το 1968 – έτος που διαδραματίζεται το επεισόδιο – η Gaprindashvili είχε ήδη παίξει απέναντι σε 59 άνδρες σκακιστές (28 εκ των οποίων ταυτόχρονα σε ένα παιχνίδι), αλλά και τουλάχιστον δέκα Grandmasters της εποχής, ανάμεσά τους οι Dragolyub Velimirovich, Svetozar Gligoric, Paul Keres, Bojan Kurajica, Boris Spassky, Viswanathan Anand και Mikhail Tal. Οι τελευταίοι τρεις ήταν επίσης παγκόσμιοι πρωταθλητές κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.”

“To Netflix με θράσος και εσκεμμένα είπε ψέματα για τα επιτεύγματα της Gaprindashvili με φτηνό και κυνικό σκοπό να εξυψώσει το δράμα και να δείξει ότι η φανταστική ηρωίδα κατάφερε ό, τι καμία άλλη δεν μπόρεσε, ακόμη κι όσα πέτυχε η Gaprindashvili”, εξήγησαν οι δικηγόροι της. «Με αυτόν τον τρόπο, σε μία ιστορία που είχε στόχο να εμπνεύσει τις γυναίκες δείχνοντας μία από εκείνες να ανταγωνίζεται άνδρες στο υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου σκάκι, το Netflix ταπείνωσε τη μοναδική πρωτοπόρο που πράγματι αντιμετώπισε και νίκησε άνδρες της παγκόσμιας σκηνής την ίδια εποχή.”

To Netflix με την σειρά του απάντησε με μία σύντομη δήλωση που έλεγε: “Το Netflix σέβεται την κ. Gaprindashvili και την περίφημη καριέρα της, αλλά πιστεύουμε πως ο ισχυρισμός της είναι αβάσιμος και θα προχωρήσουμε με την υπεράσπισή μας.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ