Κόσμος

Μπολσονάρου ο "αντάρτης" - Θα μπουκάρει ανεμβολίαστος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σνομπ απέναντι στους κανόνες που θα ισχύσουν για τον κορωνοϊό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την επόμενη εβδομάδα δείχνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που υπονόησε ότι δεν έχει δεχθεί το εμβόλιο.

Ο Μπολσονάρου είναι ο μόνος ηγέτης της G20 που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εξαιτίας του οποίου στη χώρα του έχουν χάσει τη ζωή τους 600.000 άτομα. Ωστόσο, η κίνησή του να βγάλει διάταγμα με το οποίο για τα 100 επόμενα χρόνια, τα αρχεία εμβολιασμού του είναι απόρρητα, θέτει σε αμφισβήτηση τον χαρακτηρισμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Μπολσονάρου επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο, αψηφώντας τις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης, που ζητούν από τις αποστολές να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού εάν σκοπεύουν να δειπνήσουν σε κλειστό χώρο ή να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Γιατί να εμβολιαστώ;» ήταν το σχόλιο του Μπολσονάρου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής μετάδοσης, ενώ υποστήριξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων του είναι τόσο υψηλά που είναι περιττή η διαδικασία. Ο Μπολσονάρου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Ιούλιο του 2020.

«Μόλις εμβολιαστούν όλοι, θα αποφασίσω για το μέλλον μου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ενώ με το δάχτυλό του σκούπισε τη μύτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδύνατον να αρνηθούν την πρόσβαση σε αρχηγούς κρατών

Πάντως η περίπτωσή του γεννά προβληματισμό, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε ότι θα ήταν αδύνατον να αρνηθεί την πρόσβαση σε μη εμβολιασμένους αρχηγούς κρατών. Οι εκπρόσωποι δεν θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πριν παραστούν στην εκδήλωση.

Ωστόσο, η απόφαση του Μπολσονάρου να μην υπακούσει στις γενικές εντολές του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει προκαλέσει έντονη εσωτερική κριτική, ενώ τον κατηγορούν ότι σκοπεύει να εκθέσει τη χώρα και τους πολίτες τους σε μια ακόμη κατάσταση διεθνούς αμηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πάντως, σε αντίθεση με την πανωλεθρία του 2019, όταν μίλησε για τελευταία φορά στη συνέλευση, ο Μπολσονάρου φέρεται ότι σχεδιάζει πιο ήπιους τόνους, θέλοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα λάβει υπ' όψιν του θέματα όπως κλιματική αλλαγή, βιώσιμη ανάπτυξη και καταπολέμηση της αποψίλωσης. Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια κινδυνεύει να στεφθεί με αποτυχία, λόγω της ζημίας που υπέστη η Αμαζονία από τότε που ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ