Κόσμος

Αλλοίωση πληθυσμού: Ήρθαν για να μείνουν! “Έκρηξη” μεταναστευτικών ρευμάτων -8 στους 10 παράνομους παραμένουν στην ΕΕ

Το 80% των παράνομων μεταναστών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ΕΕ αρνούνται να επιστρέψουν στις χώρες τους και να μείνουν. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια έκθεση από ελεγκτές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο από το 2008, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ένωση.

Αλλά από αυτούς, μόλις το 20% εγκαταλείπουν την ΕΕ.

Οι ελεγκτές δηλώνουν ότι η κατάσταση οδήγησε στην προώθηση της παράνομης μετανάστευσης και όχι στην αντιμετώπισή της.

 

Αυξήθηκαν κι οι παράνομες διαβάσεις συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

 

Στο μεταξύ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε απότομα φέτος. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021, ο αριθμός αυτός ήταν ήδη πάνω από το μισό του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασφάλειας συνόρων Frontex .

 

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021, περισσότεροι από 103.630 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό είναι ήδη 64% περισσότερο από το σύνολο για το 2020. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 17.788 παράνομες διαβάσεις συνόρων, 53% περισσότερο από τον ίδιο μήνα του 2020.

Τα στοιχεία ήταν εξαιρετικά χαμηλά πέρυσι, κυρίως λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά η ξαφνική αύξηση το 2021 είναι ωστόσο εντυπωσιακή.

Ειδικά στη Δυτική Αφρική (τα Κανάρια Νησιά), την κεντρική Μεσόγειο και στη βαλκανική διαδρομή υπάρχει τεράστια αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Δυτική Αφρική, υπήρχαν 8.562 παράνομες διαβάσεις συνόρων μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, αύξηση 118% από πέρυσι. Στην κεντρική Μεσόγειο, υπήρχαν 41.000, αύξηση 90 % από το 2020. Στη βαλκανική διαδρομή, σημειώθηκαν 27.180 παράνομες διαβάσεις, αύξηση 99%

Στη δυτική Μεσόγειο (η περιοχή μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας) παρατηρείται μέτρια αύξηση 14 % σε σύγκριση με το 2020. Στην ανατολική Μεσόγειο (η περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας) σημειώθηκε μείωση 25 %.

Περισσότεροι από 5.300 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα προς την Ανατολική Ευρώπη φέτος, κυρίως στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας.

 

Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν: Να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για νέο κοινό Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

 

«Η πανδημία είναι μαραθώνιος, όχι κούρσα ταχύτητας», «πιστεύω πως τα καταφέραμε», όμως «δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό». Αυτά ήταν τα λόγια της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης, σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι μια δοκιμασία με τον κορονοϊό, αλλά η Ευρώπη θα την περάσει.

«Πρίν από 12 μήνες δεν γνωρίζαμε πότε και αν θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο», όμως σήμερα όλοι στην ΕΕ έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της covid19 και έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε η Πρόεδρος της Κόμισιόν. Τόνισε, μάλιστα ότι πάνω από 700 εκατ. δόσεις δόθηκαν στους Ευρωπαίους, ενώ την ίδια ακριβώς ποσότητα έδωσε η ΕΕ στον υπόλοιπο κόσμο, σε πάνω από 30 χώρες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα δωρίσει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοΪού στην Αφρική, μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου, ως επένδυση αλληλεγγύης και επένδυση στην υγεία.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες στην Ευρώπη με την εκστρατεία εμβολιασμού. «Ας κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην έχουμε μια πανδημία των μη εμβολιασμένων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλισμένες 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε νέες πανδημίες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για να οικοδομηθεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υγεία και ειδικότερα για την οικοδόμηση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων στην Υγεία (ΗERA).

Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, που διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι έγινε πράξη μέσα σε 3 μήνες και σήμερα το χρησιμοποιούν εκατομμύρια πολίτες σε όλη την ΕΕ.

 Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης

«Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση, υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν, είπε.

Η ίδια τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, μια συζήτηση που θα διαρκέσει όλο το 2022 , προτού δηλαδή επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στη χρηματοπιστωτική κρίση χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ αυτή τη φορά εκτιμάται ότι το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης ως το τέλος του χρόνου, καθώς η ανάπτυξη αποδεικνύεται υψηλότερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα επισήμανε ότι οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθούν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία, ενώ θα αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα των οικονομιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για ένα νέο κοινό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την «Κατάσταση της Ένωσης» που εκφώνησε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», επέμεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είπε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε τέλος.

Θα προτείνουμε ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027

Για ενίσχυση της χρηματοδότησης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης».

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027. Αναμένουμε όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια επισήμανε ότι, «εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γεφυρώσουν από κοινού το χάσμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι αναλαμβάνουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος. Είναι ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ