Κόσμος

Κύπρος: Επιμένει πως βιάστηκε από τους 12 Ισραηλινούς η νεαρή Βρετανίδα

Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου πρόκειται να καταθέσει η νεαρή Βρετανίδα η οποία πέρυσι τον Ιανουάριο είχε καταδικαστεί για ψευδή καταγγελία βιασμού της από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, οι Βρετανοί και Κύπριοι δικηγόροι της Βρετανίδας θα υποστηρίξουν με υπόμνημα 70 σελίδων πως η καταδίκη της σε τέσσερις μήνες φυλακή με αναστολή είναι «εξαιρετικά αναξιόπιστη» και θα πρέπει να ανατραπεί.

Υποστηρίζουν πως όσο η καταδίκη ισχύει καταστρέφει το μέλλον μιας νεαρής γυναίκας που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανίδα από το Ντάρμπισιρ της Αγγλίας ήταν 19 ετών όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστηρίζει η ίδια, κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής αστυνομίας και χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

Ο Βρετανός δικηγόρος της Μάικλ Πόλακ δηλώνει ότι «από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο σημαντική υπόθεση στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η υπόθεση «θα καθορίσει το κατά πόσο βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης, όπως το δικαίωμα να εκπροσωπείται κανείς από έναν δικηγόρο και να τυγχάνει δίκαιης δίκης, είναι προστατευμένες στην Κύπρο».

Ο κ. Πόλακ υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει παρόμοια παλαιότερη υπόθεση στη Λεμεσό με ομολογία νεαρού ατόμου χωρίς την παρουσία δικηγόρου, για την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωναποφάνθηκε κατά της Κύπρου, επομένως υπάρχει νομικό προηγούμενο.

Όπως αναφέρει η Telegraph, αν η έφεση δεν οδηγήσει σε ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, οι δικηγόροι της νεαρής Βρετανίδας θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ