Κόσμος

Δανία: Στο σκαμνί δεξιά πολιτικός γιατί χώριζε τα ανήλικα κορίτσια από τους μουσουλμάνους συζύγους τους

Στη Δανία έχουν ξεκινήσει διαδικασίες παραπομπής κατά της Inger Stojberg, πρώην υπουργού Εξωτερικών. Δικάζεται για χωρισμό ζευγαριών μεταναστών σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα ήταν ανήλικη. Εκτός από τη βουλευτική της έδρα, η πρώην υπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και ποινή φυλάκισης.

Η Stojberg ήταν μέλος του δεξιού φιλελεύθερου κόμματος Venstre, αλλά έκτοτε αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Μεταξύ 2015 και 2019, ως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ακολούθησε μια αυστηρή πολιτική ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του παιδικού γάμου. Σε 23 περιπτώσεις χώρισε ανήλικες γυναίκες από τους συζύγους τους. Ένα ειδικό δικαστήριο πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν η πολιτικός παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρόλο που η Stojberg έφυγε από το Venstre, εξακολουθεί να έχει μια έδρα στο κοινοβούλιο της Δανίας. Εάν καταδικαστεί, μπορεί να χάσει την εντολή της ως βουλευτή και να αποκλειστεί από τις μελλοντικές εκλογές. Είναι επίσης δυνατή η ποινή φυλάκισης, αλλά το πρόστιμο είναι πιο πιθανό.

Η Stojberg έχει επίσης επικριθεί στο παρελθόν για τις δηλώσεις της για μουσουλμάνους. Είπε ότι ήταν καλύτερο για αυτούς να κάνουν άδεια κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, καθώς η νηστεία θα επηρεάσει αρνητικά την εργασιακή τους απόδοση

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ