Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Νέα πρόσκληση των Ταλιμπάν στον Ερντογάν: «Μας προσφέρουν τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ»

Και ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, ο τουρκικός στρατός αναμενόταν να αποχωρήσει πλήρως από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου, οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις φαίνεται πως μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς οι Ταλιμπάν, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, δήλωσαν ότι προσφέρουν στην Τουρκία τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ!

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια δηλώσεών του, ανακοίνωσε ότι οι Ταλιμπάν προσφέρουν στην Τουρκία τη λειτουργία του Αεροδρομίου της Καμπούλ, με αντάλλαγμα να παρέχουν ασφάλεια σε αυτό το σημείο της Αφγανικής πρωτεύουσας.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε, ‘θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε’. Όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου και άλλοι κίνδυνοι εκεί», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε για μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εάν της ζητηθεί, μετά την κατάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Πριν λίγες μέρες, το Reuters είχε αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν, ναι μεν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, επέμειναν ωστόσο ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως, μέχρι την προθεσμία της 31ης  Αυγούστου.

Πάντα κατά το Anadolu, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις εξαιτίας της αναταραχής μετά την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ακόμη ότι η αποχώρηση όσων Τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και Τούρκων πολιτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, θα ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ, σημειώνοντας πως οι κινήσεις του Ισλαμικού Κράτους δείχνουν ότι παραμένει απειλή για την περιοχή, αλλά και όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις Ερντογάν:

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ