Κόσμος

Θα γίνει η Βαγδάτη “νέα Καμπούλ”-Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες και οι διαφορές

Η κοινή γνώμη του Ιράκ εκτιμάει ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να δημιουργήσουν κράτος στο Αφγανιστάν, παρά τα 20 χρόνια κατοχής", στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί βαθιές "πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές", λέει ο Saad Salloum, δημοσιογράφος και αναπληρωτής καθηγητής στην Έδρα Πολιτικών Επιστημών στο διάσημο Πανεπιστήμιο al-Mustanṣiriyya στη Βαγδάτη, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στο AsiaNews, ο ειδικός αναλυτής συγκρίνει: "Είναι παρόμοιο με το πώς οι ΗΠΑ απέτυχαν επίσης στο Ιράκ, μετά από 18 χρόνια παρουσίας μετά την εισβολή του 2003 για να εκδιώξουν τον Σαντάμ Χουσεΐν που ήταν τότε στην εξουσία. Εξ ου και η σύγκριση μεταξύ αφγανικής και τοπικής ιστορίας, με τον κατανοητό φόβο ότι θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο σενάριο”...


Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει επίσημες δηλώσεις ή πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, η οποία προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους μετά την επικράτηση των μαθητών του Κορανίου στην Καμπούλ. Μια όχι και τόσο μακρινή ανάμνηση του τι συνέβη στη Μοσούλη το καλοκαίρι του 2014....

Τα ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα διατηρούν χαμηλό προφίλ, ενώ ορισμένοι παρατηρητές κάνουν λόγο ακόμη και για "περιφρόνηση" από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην Isis) προς τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εξουσιάζουν τη χώρα μετά την αμερικανική αποχώρηση. Το ευρύ κοινό, και οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντ 'αυτού έδωσαν εκ νέου εικόνες και βίντεο από τη “μεγάλη απόδραση”, με το επακόλουθο χάος στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, και βέβαια αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο Ιράκ.

Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη σημαντική μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, όπως κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Ιούλιο, προσθέτει στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Μια κατάσταση αβεβαιότητας θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια μεγάλης κλίμακας επιστροφή των πολιτοφυλακών του Ισλαμικού Κράτους αφενός και αφετέρου να ενισχύσει τους στόχους κατάκτησης από τοπικές πολιτοφυλακές που συνδέονται και υποστηρίζονται από την Τεχεράνη που λειτουργούν εδώ και καιρό στον πολιτικό και στρατιωτικό υπόκοσμο, με περαιτέρω αιματοχυσία.

Αναλυτές και διεθνείς εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν τις ομοιότητες όσον αφορά τη διαφθορά και την αδυναμία των στρατών των δύο χωρών, Αφγανιστάν & Ιράκ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον φόβο κατάρρευσης του ιρακινού κράτους, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν.

«Ταυτόχρονα», προειδοποιεί ο Saad Salloum, «το ιρακινό μέτωπο διαφέρει από το αφγανικό: διαφορετικές εμπειρίες, επίσης επιτυχημένες, όπως συνέβη στο ιρακινό Κουρδιστάν, στο Βορρά, όπου δεν υπάρχουν μεγάλες απειλές . Επιπλέον, υπάρχει ένας θετικός δεσμός μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον, επίσης από στρατηγικής άποψης η προσέγγιση είναι διαφορετική, όπως και το σενάριο είναι διαφορετικό σε σύγκριση με την Καμπούλ, όπου υπάρχουν πιο έντονες επιρροές από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν».
«Όλα αυτά», συνεχίζει, «υποδηλώνουν ότι το σενάριο του Αφγανιστάν δεν θα υλοποιηθεί στο Ιράκ, το οποίο πλησιάζει γρήγορα στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο που θα δημιουργήσουν νέα κυβέρνηση».

«Σίγουρα, υπάρχουν συμφέροντα και πιέσεις από το εξωτερικό, όπως η Τουρκία, το Ιράν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει ο αναλυτής, αλλά η χώρα είναι «πολύ σημαντική για το μέλλον της Μέσης Ανατολής και τη θεμελιώδη σταθερότητά της».

Ως συνιδρυτής του Ιρακινού Συμβουλίου για τον Διαθρησκευτικό Διάλογο και πρόεδρος του Ιδρύματος Masarat, ο Salloum είναι μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον διαθρησκευτικό διάλογο, τόσο πολύ που έλαβε το σημαντικό βραβείο Stefanus για τη θρησκευτική ελευθερία το 2018. «Τα έθνη του Κόλπου βλέπούν το Ιράκ ως ουδέτερο μέρος και ως ιδανικό σταυροδρόμι για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, το οποίο καταφέρνει να επιβιώσει εν μέσω εντάσεων και αντίθετων συμφερόντων των δυνάμεων που παίζουν. Αυτό οφείλεται επίσης στις πολιτικές της σημερινής κυβέρνηση, που είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη ουδετερότητα », καταλήγει...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές