Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Αλγερία βλέπει το Μαρόκο πίσω από τις πυρκαγιές-Διακόπτει τις διπλωματικές τους σχέσεις

Ο Αλγερινός υπουργός εξωτερικών, Ραμτάνε Λαμαμρά, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Η Αλγερία αποφάσισε να διακόψει διπλωματκές σχέσεις εμ το Μαρόκο από σήμερα».

Όπως είπε, οι λόγοι της απόφασης αυτή προκύπτουν από το γεγονός ότι «η ιστορία έδειξε πως το βασίλειο του Μαρόκου δεν έπαψε ποτέ να προβαίνει σε εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Αλγερίας». Ο ίδιος κατηγόρησε τις αρχές της γειτονικής του χώρα για πρόκληση σοβαρών και επαναλαμβανόμενων κρίσεων στην περιοχή.

Η Αλγερία βλέπει το Μαρόκο πίσω από τις πυρκαγιές

Η Αλγερία υποστηρίζει πως το Μαρόκο βρίσκεται πίσω από τις φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Παράλληλα η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί το Μαρόκο για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά και αυτονομιστικά κινήματα στην Αλγερία, όπως η Rachad και η MAK. Η τελευταία, είναι μια οργάνωση, την οποία οι επίσημες αρχές θεωρούν ύποπτη για τις φωτιές στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίστοιχα η Rachad είναι ένα συντηρητικό ισλαμικό κίνημα που ιδρύθηκε στο Λονδίνο και υποστηρίζει πως έχει αποστολή να διασαλεύσει την άρχουσα τάξη στην Αλγερία.

Πάνω από 90 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αλγερία

«Οι συνεχείς εχθρικές ενέργειες από το Μαρόκο, ενάντια στην Αλγερία, οδήγησαν στην ανάγκη αναθεώρησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εντατικοποίησης ελέγχων ασφαλείας στα δυτικά μας σύνορα» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τουλάχιστον 28 στρατιώτες και 37 πολίτες πέθαναν στις φωτιές στην Καβυλία, ιδίως στην περιοχή Τίζι Ούζου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών της Αλγερίας. Συνολικά οι πυροσβεστικές αρχές εκλήθησαν να επέμβουν σε περισσότερες από 100 εστίες φωτιάς σε 15 νομούς της χώρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...