Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πάει για φιάσκο η “Πλατφόρμα της Κριμαίας”-Μόνο με πρέσβη η συμμετοχή της Ελλάδος-Δεν πάνε Μέρκελ & Ερντογάν

Γράφαμε και χθες πως αυτό το τριήμερο των εορτασμών η Ουκρανία παίζει τα δυτικά ρέστα της: Με “Πλατφόρμα της Κριμαίας” και Βαρθολομαίο.

Αύριο Δευτέρα 23 Αυγούστου θα ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας στην οποία θα συμμετάσχει και η χώρα μας κάτι που όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μπορεί να αποτελέσει “αγκάθι” για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα πιθανόν η εν λόγω σύνοδος να εξελιχθεί σε φιάσκο! Ερντογάν και Μέρκελ που οι Ουκρανοί ήλπιζαν να παραβρεθούν δεν θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία , ενώ και η Ελλάδα υποβαθμίζει την συμμετοχή της με την παρουσία μονάχα σε επίπεδο πρέσβη!

Ούτως ή άλλως η σύνοδος στην πραγματικότητα αποτελεί ένα έργο δημοσίων σχέσεων του Γραφείου του Προέδρου Ζελένσκι το οποίο δεν θα επηρεάσει την πραγματική κατάσταση με τη χερσόνησο με κανέναν τρόπο.

Ποιος θα βρεθεί στην Πλατφόρμα της Κριμαίας

 

Πρόεδροι θα σταλούν από οκτώ χώρες: Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Σλοβενία, Φινλανδία, η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωθυπουργοί στέλνονται από τέσσερις χώρες: Γεωργία, Ρουμανία, Κροατία, Σουηδία

Δύο πρόεδροι κοινοβουλίων θα προέρχονται από την Ελβετία και την Τσεχία, ενώ Υπουργοί Εξωτερικών θα είναι από : Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία.

Υπουργοί Άμυνας θα ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία. Και εδώ, η υπόδειξη είναι σαφής: οι Βρετανοί ενδιαφέρονται για την Ουκρανία από στρατιωτική άποψη.

Η υπουργός Ενέργειας Jennifer Gringholm, ο αναπληρωτής της και οι εκπρόσωποι του Biden θα εκπρσωπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει ο ανοιχτά δηλωμένος ομοφυλόφιλος Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, αλλά χθες τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε.

Από τη Νορβηγία δεν θα ταξιδέψει ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά ένας αξιωματούχος χαμηλότερου επιπέδου.

Οκτώ χώρες θα στείλουν πρέσβεις και αυτή η λίστα περιλαμβάνει τη Νέα Ζηλανδία, τη Μάλτα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Κύπρο, τον Καναδά, την Ισλανδία και την Ελλάδα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση για τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Mircea Joana, ελάχιστα γνωστός στην Ουκρανία , θα εκπροσωπήσει το ΝΑΤΟ.

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι η Γενική Γραμματέας Μαρία Πεϊτσίνοβιτς-Μπουρίτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλες ασιατικές χώρες -Ινδία και Κίνα - δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής.

Με αυτήν την σύνθεση καλεσμένων η "Πλατφόρμα της Κριμαίας" έχει αποτύχει πριν καλά καλά ξεκινήσει, αφου΄για πράδειγμα δεν είναι απολύτως σαφές τι είδους κοινό έγγραφο δύνανται να συνυπογράψουν πχ ο Πρόεδρος της Μολδαβίας και ο Υπουργός Άμυνας της Πορτογαλία

Μόνο 12 από τις 45 χώρες στέλνουν τους υψηλότερους εκπροσώπους τους - προέδρους και πρωθυπουργούς. Επιπλέον, δεν υπάρχει ούτε μία χώρα -κλειδί στην Ευρώπη ή την Αμερική. Και, το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρήθηκε ως ένας από τους βασικούς προσκεκλημένους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ