Κόσμος

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αναγνωρίζουμε τους Ταλιμπάν»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, ούτε διεξάγει πολιτικές συνομιλίες με τους μαχητές, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα Σάββατο, μια εβδομάδα αφότου κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά από επίσκεψή της σε κέντρο υποδοχής στη Μαδρίτη για Αφγανούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων της ΕΕ που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν αστραπιαία την κατάληψη του Αφγανιστάν την προηγούμενη Κυριακή, κάνοντας περίπατο στην πρωτεύουσα Καμπούλ χωρίς να ρίξουν έναν πυροβολισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, μεταδίδοντας τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα προτείνει αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας των 57 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για το Αφγανιστάν. Σημείωσε, όμως, ότι η βοήθεια της ΕΕ συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καλή μεταχείριση των μειονοτήτων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην επανεγκατάσταση προσφύγων και προτίθεται να θέσει το ζήτημα της επανεγκατάστασης σε στη συνάντηση της G7 την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την κορύφωση το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην ΕΕ, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η ΕΕ μείωσε τον αριθμό των αφίξεων χάρη σε μια συμφωνία με την Τουρκία που λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια για να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο στο έδαφός της, καταλήγει το ρεπορτάζ  του Reuters.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ