Κόσμος

H Iνδία ''κάρφωσε'' το Πακιστάν στον ΟΗΕ για την στήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης ορισμένες χώρες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη συλλογική αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar κάλεσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του σε όσα γίνονται στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που προκαλούνται από τρομοκρατικές ενέργειες», ο υπουργός ''κάρφωσε'' το Πακιστάν, λέγοντας ότι ομάδες όπως η Lashkar-e-Toiba και ο Jaish-e-Mohammed συνεχίζουν να λειτουργούν ατιμώρητοι.

«Αυτό που ισχύει για τον COVID-19 ισχύει ακόμα περισσότερο για την τρομοκρατία: κανένας από εμάς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν "έχουν φυσικά αυξήσει τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή ασφάλεια".

"Η διεθνής κοινότητα έχει συλλογική άποψη ότι η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της πρέπει να καταδικαστεί. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση ή δικαιολογία για οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια, ανεξάρτητα από τα κίνητρα πίσω από τέτοιες πράξεις. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η απειλή της τρομοκρατίας δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να σχετίζεται με οποιαδήποτε θρησκεία, εθνικότητα, πολιτισμό ή εθνοτική ομάδα», είπε.

"Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου ασφάλειας, χρηματοδότησης και άλλων πλαισίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι τρομοκράτες βρίσκουν συνεχώς νεότερους τρόπους παρακίνησης, πόρων και εκτέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης ορισμένες χώρες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη συλλογική μας αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει αποδεκτό», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα έδωσε μια άλλη έντονη υπενθύμιση ότι το ISIL (Daesh) εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Είπε ότι το ISIL (Daesh) παραμένει ενεργό στη Συρία και το Ιράκ και οι θυγατρικές του αυξάνονται σε ισχύ, ιδιαίτερα στην Αφρική και η κινητοποίηση των οικονομικών πόρων του ISIL (Daesh) έχει γίνει πιο ισχυρή.

"Στη δική μας άμεση γειτονιά, το ISIL-Khorasan (ISIL-K) έγινε πιο ενεργητικό και προσπαθεί συνεχώς να επεκτείνει το αποτύπωμά του. Τα γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν έχουν φυσικά αυξήσει τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή ασφάλεια. Οι αυξημένες δραστηριότητες του απαγορευμένου δικτύου Haqqani δικαιολογεί αυτό το αυξανόμενο άγχος. Είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν είτε για την Ινδία, ομάδες όπως οι Lashkar-e-Toiba και Jaish-e-Mohammed συνεχίζουν να λειτουργούν ατιμώρητα και ενθαρρυντικά», είπε.

https://twitter.com/DrSJaishankar/status/1428430746566397955

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ