Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πως συνδέονται οι Ταλιμπάν και οι Ουιγούροι-Γιατί το Αφγανιστάν θα γίνει ''παγίδα'' για την Κίνα

Μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, η Κίνα δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να αναπτύξει «φιλικές σχέσεις» με την τρομοκρατική ομάδα. 

Μετά την πτώση της Καμπούλ, έχει γίνει πολύς λόγος για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να αδράξει τη στιγμή για να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ και να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή της εκεί, ανέφερε το CNN.

Τα επιχειρήματα εντάθηκαν μετά τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν και του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi τον περασμένο μήνα, όπου ο Wang δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν «θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ειρηνικής συμφιλίωσης και ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν».

Αλλά για την Κίνα, μια γείτονα του Αφγανιστάν με σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή, οι προκλήσεις για την ασφάλεια που δημιουργούνται από την απότομη επιστροφή των Ταλιμπάν είναι πολύ πιεστικότερες από οποιαδήποτε στρατηγικά συμφέροντα στο δρόμο, ανέφερε το CNN.

«Η Κίνα δεν έχει την τάση να αντιλαμβάνεται το Αφγανιστάν μέσα από το πρίσμα των ευκαιριών · έχει να κάνει σχεδόν αποκλειστικά με τη διαχείριση των απειλών», δήλωσε ο Άντριου Σμολ, συνεργάτης του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στην Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα ότι το Αφγανιστάν θα γίνει βάση για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της μεγάλης μουσουλμανικής περιοχής (Ουιγούροι) Σιντζιάνγκ - ένα ζήτημα προτεραιότητας που έθεσε ο Γουάνγκ με τους ηγέτες των Ταλιμπάν κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα.

Σε απάντηση, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι "δεν θα επιτρέψουν ποτέ σε καμία δύναμη να χρησιμοποιήσει το αφγανικό έδαφος για να προβεί σε πράξεις επιζήμιες για την Κίνα".

Αλλά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια δεν περιορίζονται στα σύνορα της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει σημαντικά στην Κεντρική Ασία μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) για το εμπόριο και το πρόγραμμα υποδομών.

Μια διάχυτη επίδραση της άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στους ισλαμιστές μαχητές θα μπορούσε ενδεχομένως να απειλήσει τα κινεζικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε το CNN.

Αυτή η απειλή για την ασφάλεια υπογραμμίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν εννέα Κινέζοι εργάτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν - μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Κινέζων υπηκόων τα τελευταία χρόνια.

Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους «Πακιστανούς Ταλιμπάν έξω από το Αφγανιστάν», μετέδωσε το CNN.

Η ανησυχία του Πεκίνου με τις πιθανές συνέπειες στο Αφγανιστάν αντανακλάται σε δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ΗΠΑ για «ανεύθυνη» συμπεριφορά στην «βιαστική απόσυρσή» τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ