Κόσμος

Συναγερμός στις Ινδικές μυστικές υπηρεσίες: ''Αερογέφυρα'' για τον απεγκλωβισμό πολιτών στην Καμπούλ

Η ινδική άμυνα, η οργάνωση εξωτερικής πολιτικής και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών επανεξέτασαν τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα, μια μέρα αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκε από στρατό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός.

Άνθρωποι εξοικειωμένοι με τις συναντήσεις δήλωσαν ότι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση σχεδόν 200 Ινδιάνων, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της ινδικής πρεσβείας και του προσωπικού ασφαλείας από την Καμπούλ, καθώς η κατάσταση στην αφγανική πρωτεύουσα επιδεινώθηκε γρήγορα μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν το βράδυ της Κυριακής.

Το χάος και ο πανικός στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθυστέρησε την απόφαση για την αποστολή πτήσεων εκκένωσης στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, αν και ορισμένα στρατιωτικά αεροσκάφη C-17 Globemaster της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας παραμένουν σε ετοιμότητα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, η Ινδία έστειλε αεροσκάφος C-17 Globemaster στο Αφγανιστάν και επέστρεψε τη Δευτέρα.

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ασφαλείας σχετικά με τη μεταφορά των Ινδών από την ινδική πρεσβεία και άλλα μέρη στο αεροδρόμιο λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την επιστροφή εκατοντάδων Ινδών πολιτών και τη διευκόλυνση της εκκένωσης των μελών των μειονοτήτων Ινδουιστών και Σιχ, καθώς και Αφγανών υπηκόων που έχουν υποβάλει αίτηση για βίζα από την πρεσβεία της Ινδίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

"Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και την παρακολουθούμε στενά", δήλωσε ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στις προετοιμασίες για την εκκένωση των εγκλωβισμένων Ινδιάνων στην Καμπούλ.

Η Ινδία, μαζί με τόσες άλλες χώρες, αιφνιδιάστηκαν από τις αστραπιαίες εξελίξεις που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για την κατάληψη της εξουσίας αφού οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους την 1η Μαΐου από τη χώρα, ενόψει της 20ής επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Σίγουρα, δεν περιμέναμε ότι η Καμπούλ θα έπεφτε τόσο σύντομα», δήλωσε αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ινδία υπήρξε βασικός φορέας στο Αφγανιστάν και έχει επενδύσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την εκτέλεση σχεδόν 500 έργων σε όλο το Αφγανιστάν.

Η κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως οπισθοδρόμηση για την Ινδία, καθώς η στρατιωτική ομάδα υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατό του Πακιστάν.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ