Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ντόμινο εξελίξεων: Κίνα καλεί Ρωσία να «εκπαιδεύσουν» μαζί τους Ταλιμπάν!

Τα πιόνια έχουν στηθεί στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν. Στις πρώτες τους δηλώσεις οι ηγέτες των Ταλιμπάν φαίνεται να μην επιδιώκουν την εκδίκηση, αλλά την εδραίωση και επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος τους.

Μετά την ταχεία αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν η κατάσταση στη χώρα άλλαξε δραματικά με την εξουσία να περνάει στα χέρια των Ταλιμπάν και τους “μνηστήρες” να κάνουν τις κινήσεις τους...

Και παρά το γεγονός ότι στη Ρωσία, για παράδειγμα, οι Ταλιμπάν είναι επίσημα καταχωρημένοι ως τρομοκρατική οργάνωση, όλα συγκλίνουν πως το Κρεμλίνο σύντομα θα θέσεις τις βάσεις επαφής μαζί τους.

Ένα παράδειγμα τη κινητικότητας των τελευταίων ημερών είναι πως ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πραγματοποίησε μια συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην οποία εξέφρασε την κύρια θέση για το μέλλον των δύο χωρών. Κατά τη γνώμη του, το Πεκίνο και η Μόσχα πρέπει να αναγκάσουν την ηγεσία των Ταλιμπάν να «ακολουθήσει μια μέτρια και βιώσιμη θρησκευτική πολιτική, να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα για να διαμορφώσει μια ανοιχτή πολιτική δομή για τη χώρα και να εξασφαλίσει μια ειρηνική και φιλική εξωτερική πολιτική». Αυτό ανέφερε το «Interfax» με αναφορά στη δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με τον Wang Yi, η Ρωσία και η Κίνα έχουν τα δικά τους, απολύτως νόμιμα συμφέροντα στο Αφγανιστάν, τα οποία χρειάζονται προστασία σε όλα τα επίπεδα. Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τις μελλοντικές προσπάθειες επιρροής των Ταλιμπάν, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πολεμική θρησκευτική ρητορική, να αποστασιοποιηθούν από τη διεθνή τρομοκρατία και να δεσμευτούν να την καταπολεμήσουν.

 

Ανησυχία για τις επιπτώσεις στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

 

Η Ρωσία πάντως προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής... Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ, για να αξιολογήσει "ανάλογα με τις περιστάσεις" την εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Για κάποιους, ο πρώην Αφγανός πρόεδρος, Ασράφ Γκάνι, είχε καταφύγει στην Τασκένδη, αν και το Ράδιο Οζόντι δηλώνει ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, περιμένοντας να ταξιδέψει σε άλλη χώρα (σύμφωνα με άλλες πηγές, το Ομάν). Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν διέψευσε τις πληροφορίες, το ίδιο και το Καζακστάν. Ένας από τους ηγέτες του αφγανικού στρατού, ο στρατάρχης Abdul-Rashid Dustum, επέστρεψε στην αρχική του πατρίδα στο Ουζμπεκιστάν, μαζί με εκατό αξιωματικούς. Περίπου 150 αξιωματικοί και στρατιώτες είναι προστατευμένοι στο Τατζικιστάν.

Ένας από τους λίγους Ρώσους πολιτικούς που σχολίασαν τα γεγονότα ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ρωσική Γερουσία), Κωνσταντίν Κοσάσεφ, ο οποίος εκφράστηκε με ένα άρθρο στο Rossiiskaja Gazeta . Υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι Ταλιμπάν στη Μόσχα τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνοντας ότι δεν θα απειλήσουν τις γειτονικές χώρες, αλλά υπογραμμίζει ότι «στο Αφγανιστάν ενεργούν πολλές ομάδες και μικρές ομάδες, πολλές από τις οποίες έχουν διαφύγει από τα πρώην σοβιετικά εδάφη, εδάφη της Κεντρικής Ασίας ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kosačev, αναμένεται «επαναπροσδιορισμός της φονταμενταλιστικής ισλαμικής σφραγίδας», που θα φέρει κοντά τις παραλλαγές του Isis και της Al-Qaeda υπό τις σημαίες των Ταλιμπάν, με τις οποίες οι σχέσεις δεν έχουν διακοπεί ποτέ, ακόμη και για οικογενειακούς λόγους. «Απαιτείται κοινή διπλωματική προσπάθεια όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων, της Ρωσίας μαζί με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν», αλλά και την ενίσχυση της άμυνας των συνόρων γύρω από το Αφγανιστάν.

 

Γκρεμίζεται το σενάριο για μια ειρηνική «μεγάλη Κεντρική Ασία»

 

Πολλά ρωσικά σχόλια υπογραμμίζουν τα λάθη των Αμερικανών και των συμμάχων τους σε αυτά τα είκοσι χρόνια, που αποτέλεσαν τα αίτια της ισλαμικής αποκατάστασης στην Καμπούλ, η οποία γκρεμίζει τις ελπίδες για μια ειρηνική «μεγάλη Κεντρική Ασία». Ο Αντρέι Σερένκο, ειδικός στο Ερευνητικό Κέντρο για το Σύγχρονο Αφγανιστάν, γράφει ότι για να καταπνιγεί κάθε προσπάθεια εκδίκησης στο έδαφος του Αφγανιστάν, θα ήταν απαραίτητο να ασκηθεί σοβαρή πίεση στο Πακιστάν, με οικονομικές κυρώσεις και όχι μόνο, δεδομένου ότι υφίσταται εκπαίδευση σε στρατόπεδα της γειτονικής χώρας από όπου προέρχονται οι δυνάμεις των Ταλιμπάν. Ο Σερένκο ορίζει τους Ταλιμπάν ως "ένα υβριδικό τμήμα του πακιστανικού στρατού", και εκτιμάει πως οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, παρά να πάνε ενάντια σε ένα έθνος 200 εκατομμυρίων ανθρώπων όπως το Πακιστάν, το οποίο διαθέτει επίσης πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ρητά ότι «η τραγωδία στο Αφγανιστάν είναι το αποτέλεσμα των πειραμάτων στην Ουάσινγκτον και τώρα ολόκληρος ο κόσμος αναγκάζεται να παρακολουθεί αβοήθητος». Στην πραγματικότητα, η Ρωσία εξακολουθεί να μην ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν, αλλά η αίσθηση εκδίκησης εναντίον των Αμερικανών καθιστά την κατάκτηση της Καμπούλ πολύ λιγότερο δυσάρεστη.

 

Αραβικά ΜΜΕ: "Το Daesh θα επωφεληθεί από τον θρίαμβο των Ταλιμπάν"

 

Ο τρέχον γεωπολιτικός σεισμός προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία σε αρκετά αραβικά ΜΜΕ. Όπως μεταδίδει ο Courrier International (γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα), ο συντάκτης Mashari Al-Thaydi, με τον τίτλο Asharq Al-Awsat , στη Σαουδική Αραβία , φοβάται ότι η επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνιστά μια «μοχθηρή ώθηση για την αναβίωση του ριζοσπαστικού Ισλαμισμού». Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής Baria Alamuddin πιστεύει στις στήλες της σαουδαραβικής εφημερίδας Arab News ότι "είναι το Daesh που θα ωφεληθεί από τον θρίαμβο των Ταλιμπάν".

Η σαουδαραβική εφημερίδα Okaz, από την πλευρά της, φοβάται ότι το Αφγανιστάν "θα γίνει για άλλη μια φορά προπύργιος εξτρεμισμού και καταφύγιο για τζιχαντιστικά κινήματα ". « Ο εξτρεμιστικός λόγος δεν έχει εξαφανιστεί και ο κόσμος δεν θα βιώσει ειρήνη και σταθερότητα », προσθέτει το ρεπορτάζ της Σαουδαραβικής εφημερίδας Al-Riyadh .
 

Η επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ενεργοποιεί τους Τούρκους Ισλαμιστές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι ευχαριστημένος με την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αφότου η κυβέρνησή του βοήθησε στην εξασφάλιση Τούρκων τζιχαντιστών που εκπαιδεύτηκαν και πολέμησαν στο Αφγανιστάν και τους κατέταξε σε νέες επιχειρήσεις τζιχαντιστών στη Συρία και αλλού σε συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Δεν είναι περίεργο που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι θα θεωρούσαν την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό μετά την κατάληψη της Καμπούλ. Φαίνεται ότι οι Ταλιμπάν άκουσαν δυνατά και καθαρά το μήνυμα του Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι συμμερίζεται την ιδεολογία τους.

Δεν είναι μόνο τα λόγια που είπε ο Ερντογάν που δίνουν εμπιστοσύνη στους Ταλιμπάν και άλλους τζιχαντιστές, αλλά και οι ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια που ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ισλαμιστική κυβέρνησή του θα βοηθήσει στη διάδοση του τζιχαντιστικού μηνύματος σε όλο τον κόσμο, αν και με περίπλοκο τρόπο και με παράνομο τρόπο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν άρχισε να ανοίγει το δρόμο για τους Τούρκους τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία το 2011 και έδωσε μυστική εντολή στον έμπιστό του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT , ένα ισχυρό αντιδυτικό πρόσωπο, να χρησιμοποιήσει τζιχαντιστικά δίκτυα για να στρατολογήσει μαχητές. Το πρότζεκτ του αντιμετωπίστηκε ως προσωρινή αποτυχία όταν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, η δικαιοσύνη και ο στρατός, που παρακολουθούσαν για χρόνια τέτοιες ομάδες και τις αντιμετώπιζαν όταν χρειαζόταν, αμφισβήτησαν τον τζιχαντιστικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν, λέει το nordicmonitor και σημειώνει παραδείγματα ότι οι Τούρκοι τζιχαντιστές προστατεύονταν από τις πολιτικές αρχές.

Η τελευταία μεγάλη επιχείρηση της Αλ Κάιντα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Η κυβέρνηση απομάκρυνε όλους τους αρχηγούς αστυνομίας, εισαγγελείς και δικαστές που συμμετείχαν στην αποκάλυψη ενός εθνικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Μια άλλη υπόθεση ορόσημο που αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος Ερντογάν αφορούσε επίσης τζιχαντιστές που είχαν σχέση με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγόρησαν μέλη μιας τουρκικής τζιχαντιστικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, γνωστή ως Tahşiyeciler το 2010. Η ομάδα, που αναφέρεται και ως Molla Muhammetçiler, ήταν ένα ριζοσπαστικό δίκτυο με επικεφαλής τον Mehmet Doğan (γνωστός και ως Mullah Muhammed el-Kesri), ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και ζήτησε ένοπλη τζιχάντ στην Τουρκία.

Ορισμένα άτομα της ομάδας παρακολουθούνταν επίσης από τις γερμανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν την Τουρκία ότι συγκέντρωναν κεφάλαια και έστειλαν τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μερικές φορές χρησιμοποιώντας διαύλους στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Μουλά, όλοι οι μουσουλμάνοι ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν στον ένοπλο αγώνα του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Το 2014, η ομάδα διέφυγε από τα χέρια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία χάρη στην παρέμβαση του Ερντογάν, ο οποίος υπερασπίστηκε δημόσια την ομάδα και εξασφάλισε την απελευθέρωση των μελών της από τη φυλακή, λέει το nordicmonitor.

Υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων όπου η κυβέρνηση Ερντογάν βοήθησε να απελευθερωθούν οι τζιχαντιστές που πολέμησαν στο Αφγανιστάν και στις φυλετικές περιοχές του Πακιστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ακόμα κι αν η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, το Κατάρ και το Πακιστάν δυσκολεύονται να πουλήσουν ως επιτυχία την ανανεωμένη εξουσία των Ταλιμπάν, σίγουρα θα εξαπολύσουν ένα νέο κύμα ενθουσιωδών τζιχαντιστών σε όλο τον κόσμο. Το ανανεωμένο σθένος γίνεται ήδη αισθητό στους τουρκικούς δρόμους, όπου κάποιοι χαιρέτισαν τη νίκη των Ταλιμπάν καθώς και την ισλαμιστική μαχητική κυριαρχία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές