Κόσμος

Το «μυστικό» ξένο επενδυτικό δίκτυο της Χαμάς και ο «σκοτεινός» ρόλος Ερντογάν

Η γερμανική Die Welt ανέφεραν ότι από τις αρχές του 2018 η Χαμάς είχε χαρτοφυλάκιο διεθνών επενδύσεων. Η εφημερίδα είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες μέσω φορητού υπολογιστή της οργάνωσης που βρέθηκε από δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο υπολογιστής περιέχει λεπτομέρειες για τις οικονομικές κινήσεις και τον προϋπολογισμό της Χαμάς από το 2008 έως το 2018.

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, από τα μέσα του 2017 έως τα μέσα του 2018, ο παλαιστινιακός όμιλος είχε ένα επενδυτικό ταμείο 49 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η Die Welt έχει υπολογίσει ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από διεθνείς εταιρείες στον κατασκευαστικό τομέα . Σύμφωνα με τα στοιχεία της Die Welt, η Χαμάς συμμετείχε οικονομικά σε εταιρείες από την Τουρκία, το Σουδάν και την Αλγερία , μεταξύ άλλων χωρών. Τα κέρδη από αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο πολύ από όλες τις χώρες με τις οποίες η Χαμάς έχει σχέσεις, η Die Welt επισημαίνει τη σχέση μεταξύ της παλαιστινιακής οργάνωσης και της Τουρκίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Χαμάς μετέφερε τις επιχειρήσεις της στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, συνεργάζεται στενά με την εταιρεία Trend Gyo.

"Ο Ερντογάν εμπλέκεται βαθιά στις δραστηριότητες της Χαμάς στην Τουρκία και συναντιέται τακτικά με τους ηγέτες της Χαμάς που βρίσκονται εκεί", δήλωσε ο Τζόναθαν Σάντσερ, πρώην αναλυτής οικονομικών ροών από τρομοκρατικές οργανώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών της Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία ή το Ισραήλ, θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Άλλα έθνη όπως η Τουρκία, η Κίνα ή η Ρωσία δεν την χαρακτηρίζουν ως τέτοια. Ο Σάντσερ διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Ερντογάν "γνωρίζει πλήρως όλες τις δραστηριότητες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν χώρα εκτός της πολιτικής σφαίρας" .

Εντός της Χαμάς, πολλοί από τους μαχητές της δεν γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, ο υπεύθυνος για τη διεύθυνση αυτών των επενδύσεων ήταν ο Οσάμα Αμπντέλ Καρίμ , ο οποίος κατοικεί στο Λίβανο και ταξιδεύει συχνά στην Τουρκία. Ένα άλλο σχετικό πρόσωπο είναι ο Hisham Younis Qafisha , μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών εταιρειών που ελέγχονται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της Trend Gyo της Τουρκίας. Διευθύνει επίσης μια εταιρεία της Χαμάς στο Σουδάν που ειδικεύεται στην κατασκευή δρόμων και γεφυρών στην αφρικανική χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι εταιρείες που παράγουν σταθερό εισόδημα είναι πολύ επωφελείς για την τρομοκρατική ομάδα, εφόσον μπορούν να λειτουργούν ανοιχτά και δεν χαρακτηρίζονται ως παράνομες", προσθέτει ο Schanzer. Αυτά τα οφέλη, εκτός από στρατιωτικούς σκοπούς, απευθύνονται και στον παλαιστινιακό πληθυσμό . 29 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε στη Γάζα, πέντε εκατομμύρια στο παλαιστινιακό γραφείο στην Ιερουσαλήμ και τέσσερα εκατομμύρια στους Άραβες του Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, εννέα εκατομμύρια δολάρια επενδύονται σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα δυτικά τμήματα ασφαλείας, το 30-40% των κεφαλαίων χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή στρατιωτικών και τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=xiDJfzA03T4

Εκτός από την Τουρκία, το Ιράν είναι μια άλλη χώρα με την οποία η χρηματοδότηση της Χαμάς συνδέεται συχνά. Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στον επιχειρησιακό βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει επίσης πρόσφατα ξεχωρίσει το Κατάρ ως τον κύριο οικονομικό υποστηρικτή της Χαμάς. Η Εβραϊκή Κυβέρνηση έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στα κρυπτονομίσματα , διασφαλίζοντας ότι αυτός θα είναι ο νέος τρόπος χρηματοδότησης. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς διέταξε την κατάσχεση λογαριασμών κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούσε η Χαμάς μετά την ανακάλυψη «ενός δικτύου ηλεκτρονικών πορτοφολιών» σε μια επιχείρηση.

Τα στοιχεία που παρέχει η Die Welt είναι «αδύνατο να επαληθευτούν», όπως επισημαίνει ο Μάθιου Λέβιτ, του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον και πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών οικονομικών πληροφοριών. Ωστόσο, ο Λεβίτ τονίζει ότι δεν είναι μυστικό ότι η Χαμάς επενδύει σε εταιρείες της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης