Κόσμος

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ ρίχνει 13,5 εκατομμύρια ενάντια στην...παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό

Πριν από λίγες ημέρες το Foundationδρυμα Rockefeller ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης του Covid-19 στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική και για την καταπολέμηση της “λανθασμένης πληροφόρησης και παραπληροφόρησης για την υγεία, την σύγχυση, την ανακρίβεια και τις επιβλαβείς πληροφορίες που διαδίδονται με πρωτοφανή ταχύτητα και κλίμακα και απειλεί την υγεία και την ευημερία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο”..

Όπως λέει η ανακοίνωση στόχος είναι η οικοδόμηση ενός υγιούς περιβάλλοντος πληροφοριών, κάτι που απαιτεί μια προσπάθεια "ολόκληρης της κοινωνίας", έτσι ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο “να γνωρίζουν τι να κάνουν και να εμπιστεύονται τις πηγές που ακούν κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία”.

"Προσδιορίζοντας παραπληροφόρηση ως πρόκληση για τη συλλογική μας υγεία, η καθοδήγηση ενισχύει το ρόλο του Ιδρύματος Ροκφέλερ στην επένδυση σε παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που βασίζονται σε δεδομένα για την αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων του σημερινού περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης", δήλωσε ο Bruce Gellin, διευθυντής στο τομέα της Παγκόσμιας στρατηγικής για τη δημόσια υγεία στο Ίδρυμα Ροκφέλερ.

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει το σχεδιασμό και την αξιολόγηση παρεμβάσεων, εργαλείων και μεθόδων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις προσπάθειες εμβολιασμού για τον Covid-19 και την αντιμετώπιση ανακριβών πληροφοριών. Επίσης θα αφορά έρευνα για την κατανόηση του πώς οι ανακριβείς πληροφορίες υγείας επηρεάζουν τις συμπεριφορές στο διαδίκτυο αλλά και γενικότερα, το πραγματικό κόστος λανθασμένων πληροφοριών και παραπληροφόρησης σχετικά με τα αποτελέσματα της υγείας και της οικονομίας και ποιες στρατηγικές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση ανακριβών και επιβλαβών πληροφοριών από κακόβουλες πηγές, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

 

“Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα αποτελέσουν τη βάση για σύγχρονα δίκτυα πληροφοριών και επικοινωνιών που εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους και είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να ενθαρρύνουν ενέργειες και συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας. Αναλυτικές πληροφορίες αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του 2021” προσθέτει...

«Η επιστήμη από μόνη της δεν αρκεί για να προωθήσει τη δράση: η καλύτερη ανάλυση δεδομένων στον κόσμο δεν θα σταματήσει την έξαρση, εάν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν νομίζουν ότι είναι πραγματική απειλή, δεν εμπιστεύονται τον αγγελιοφόρο ή δεν γνωρίζουν τι ενέργειες πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους », δήλωσε η Estelle Willie, Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας και Επικοινωνιών στο The Rockefeller Foundation. «Η δέσμευση του Ιδρύματος Rockefeller ύψους 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μια άμεση αναγνώριση ότι η αποτελεσματική δημόσια υγεία ξεκινά με αποτελεσματική επικοινωνία που περνά μέσα από τον θόρυβο και τη σύγχυση που προέρχονται από την παραπληροφόρηση».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ