Κόσμος

“Αιμορραγία” στο τουρκικό στράτευμα: Δεν είχαν αξιωματικούς να αναλάβουν τα ηνία- “Μπουνταλάδες” όσοι προήχθησαν

Σκάνδαλα και αποκαλύψεις ήρθαν στο φως μετά τις Κρίσεις στο τουρκικό Στράτευμα.

 

Καταρχάς όπως έγραψε και προχθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Musa Arsever, νέος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων στο κατηγορητήριο της περίφημης υπόθεσης Ergenekon , υποστηρίχθηκε ότι ο επιχείρησε να κάψει το αυτοκίνητο του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Ένας άλλος πρωταγωνιστής, μιας ακόμη δαιδαλώδους υπόθεσης της Τουρκίας προήχθη σε διοικητή! Πρόκειται για τον στρατηγό Levent Ergün (φωτό κάτω) που ενεπλάκη στο σχέδιο “Βαριοπούλα”. Ως σχέδιο Βαριοπούλα (τουρκικά: Balyoz Harekâtı) ονομάζεται το υποτιθέμενο σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία οι απαρχές του οποίου χρονολογούνται το 2003,και το οποίο θα εκτυλίσσονταν ως απάντηση του στρατιωτικού κατεστημένου έναντι του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν το οποίο ήρθε στην εξουσία.

Στο προχθεσινό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ), ελήφθη η απόφαση προαγωγής για επτά στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν τα ονόματά τους σε υποθέσεις συνωμοσίας του FETO. Ένας από αυτούς ήταν ο στρατηγός Levent Ergün. Ο Ergün, ο οποίος συνελήφθη στην υπόθεση “Βαριοπούλα” και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, προήχθη σε ταξίαρχο το 2015 και υποστράτηγο το 2018 όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο. Έγινε αντιστράτηγος προχθες..

Ο Ergün διορίστηκε επικεφαλής της επιχείρησης του PKK στην περιοχή Nusaybin του Mardin, όπου 60 μάρτυρες σκοτώθηκαν σε 60 ημέρες το 2016, και καθάρισε την περιοχή από το PKK σε 21 ημέρες. Οι δύο ταξίαρχοι που ηγήθηκαν της επιχείρησης στη Νουσαϊμπίν πριν από τον Εργκούν συνελήφθησαν για συμμετοχή στο κίνημα FETO. Εκτός από τον Ergün, 5 ακόμη στρατηγοί και ναύαρχοι που δικάζονταν για υποθέσεις συνωμοσίας όπως οι υποθέσεις “Βαριοπούλα”, αλλά και άλλες παρόμοιες, προήχθησαν επίσης.

Στο μεταξύ οι αξιωματικοί που προήχθησαν στον βαθμό του στρατηγού στον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ είναι σχετικά λιγότερο μορφωμένοι και λιγότερο εξειδικευμένοι από τους συναδέλφους τους τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα πριν από το 2016, αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την άγραφη πρακτική στον τουρκικό στρατό, οι συνταγματάρχες που είναι αξιωματικοί του προσωπικού, δηλαδή αξιωματικοί που αποφοίτησαν από τις διάσημες Ακαδημίες Πολέμου, οι οποίες δέχονται μόνο υποψηφίους που περνούν μια δύσκολη εισαγωγική εξέταση, προήχθησαν κανονικά στον βαθμό του στρατηγού. Αυτοί οι συνταγματάρχες μιλούσαν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, είχαν μεταπτυχιακό τίτλο σε μη στρατιωτικούς τομείς και είχαν εκπαιδευτεί ειδικά σε πολεμικές στρατηγικές, στρατιωτικές τακτικές και διαχείριση στρατευμάτων. Συνήθως τους ανατέθηκαν αποστολές στο εξωτερικό, ειδικά στο ΝΑΤΟ.

Μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση απομάκρυναν σχεδόν όλους τους αξιωματικούς, αφήνοντας μόνο ένα μικρό τμήμα σε ενεργό υπηρεσία ενώ επέτρεψε στους ισλαμιστές και τους νεοεθνικιστές να ανέβουν γρήγορα στις τάξεις του στρατεύματος. Μια προηγούμενη μελέτη του Nordic Monitor έδειξε ότι περισσότεροι στρατηγοί και ναύαρχοι εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) από όσους η κυβέρνηση έκανε τους πολίτες να πιστέψουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, με το πρόσχημα ποινικής δίωξης , διοικητικές απολύσεις, πρόωρες αποστρατείες και αναγκαστικές παραιτήσεις.

Ο Henri Barkey, διευθυντής του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον, τον Φεβρουάριο του 2018 είπε ότι πολλοί από τους στρατηγούς που απομακρύνθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση ήταν φιλονατοϊκοί και φιλοαμερικανοί, προβλέποντας τότε μια πιθανή αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.


Συνολικά 1.119 από τους 1.894 που υπηρετούσαν στις 15 Ιουλίου 2016 απομακρύνθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου μεταξύ 2016 και 2021, πολύ λίγοι από τους αξιωματικούς που η κυβέρνηση Ερντογάν ανέβασε στον βαθμό του στρατηγού ήταν αξιωματικοί προσωπικού.

Για παράδειγμα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να προάγει 56 αξιωματικούς στον βαθμό του στρατηγού, μόνο 10 από τους οποίους είναι αξιωματικοί προσωπικού, δηλαδή απόφοιτοι των Ακαδημιών Πολέμου. Μόνο έξι από τους 37 που έγιναν στρατηγοί στις Χερσαίες Δυνάμεις φέτος είναι αξιωματικοί του προσωπικού. Ενώ τέσσερις από τους οκτώ ναυάρχους που προωθήθηκαν στις Ναυτικές Δυνάμεις είναι αξιωματικοί του προσωπικού, κανένας από τους 11 που προήχθησαν αντίστοιχα στην Πολεμική Αεροπορία δεν ήταν.

Καθώς οι ανώτεροι αξιωματικοί γίνονται γρήγορα στρατηγοί, ο τουρκικός στρατός σύντομα θα αντιμετωπίσει μια νέα κατάσταση. Σύμφωνα με το νόμο για το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένας στρατηγός πρέπει να έχει εκπαιδευτεί στις Ακαδημίες Πολέμου αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αρχηγός γενικού επιτελείου. Έτσι, ο τουρκικός στρατός μπορεί να μην είναι σε θέση να βρει έναν ανώτερο αξιωματικό για να προαχθεί σε αρχηγός γενικού επιτελείου στο εγγύς μέλλον, ή ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει....

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...